Сиела Норма: Няма нови 199 машини, това е фалшива новина

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След като в публичното пространство се появи информация за нови 199 машини за гласуване с неясно предназначение, открити снощи в склад на фирмата "Сиела Норма" във бившето висше транспортно училище Тодор Каблешков" в столицата, директорът на фирмата Веселин Тодоров опроверга новината в "Денят започва".

По думите му това са старите машини, няма нови устройства, пристигнали в страната.

"Няма нито една нова машина. Това са същите 150 машини, пристигнали на Летище София и едни 36, малко преди това пристингали на Летище София и едни 13, останали от пролетта в нашия склад. Общо 199 машини, за които вече няколко дни се говори. Същите машини, които със съгласието на Софийска градска прокуратура са прибрани в този склад и за това разбира се всеки е бил уведомен", коментира Веселин Тодоров.

Складовете се охраняват от жива охрана и СОТ, допълни Тодоров. По думите му фирмата е уведомила ЦИК с молба да ги използва устройствата за резервни части, за да ремонтира вече установени проблеми с машините за гласуване и очаква всеки момент да получи такова разрешение.

Говорителят на ЦИК Цветозар Томов определи "противоречива" информацията, разпространявана от "Сиела Норма" и повдигна следния въпрос:

"Защо на 3 ноември, преди една семициа, "Сиела Норма" обясни на ЦИК, че тези машини за предназначени за операции за Грубия и Албания, а сега във вчерашното писмо изпратено до ЦИК се иска те да бъдат използвани за работа в изборния ден", повдигна въпросът Цветозар Томов.

"Тази противоречива информация е проблем за ЦИК, за това и снощи комисията изпрати писмо с искане за допълнителни обяснения", допълни Томов.

В изборите ще участват единствено машини, проверени и сертифицирани по начин, определен от ЦИК, подчерта Томов. Той съобщи, че ЦИК не е взела решение да допусне използването на тези машини в подготовката и в деня на изборите на 14-ти ноември.

Веселин Тодоров отговори в ефира на сутрешния блок, че никога не е казвал, че устройствата няма да бъдат използвани за сервизна дейност.

"В писмата изпратени до ЦИК никога не е фигурирало, че ще бъдат използвани само за експорт, даже никога не сме казвали, че ще бъдат експортирани от България. Казвали сме, че ще бъдат използвани за сервизна дейност и презентационна дейност, не всички разбира се, няколко от тези машини ще бъдат показвани. Никога не сме твърдяли, че те ще бъдат експортитрани в някакви трети държави задължително", отговори Веселин Тодоров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад