Сийка Милева с коментар за задействаната процедура за освобождаване на главния прокурор

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Говорителят на главния прокурор Сийка Милева коментира в "Денят започва с Георги Любенов" внесеното предложение във ВСС от Янаки Стоилов за предсрочно освобождаване на Иван Гешев.

"Съжалявам, че трябва отново да занимаваме аудиторията ви с действия на изпълнителната власт, които грубо нарушават независимостта на съдебната власт. Както и вчера вече коментирах, свидетели сме на политически акт, който няма никакви юридически аргументи, а се преследват единствено политически цели", заяви тя.

Що се отнася до самото предложение Милева заяви: "Разбира се, нито за момент не ни изненадва неговото внасяне във ВСС. Странно е, че това се случва едва в края на мандата на служебния кабинет и от уважаван юрист като проф. Стоилов, който е приел да изпълни волята на служебния вътрешен министър, при това – повтарям, единствено с политически аргументи, което е недопустимо!"

"Извинявайте, но наистина е несериозно, обидно е за правото и за държавността, представители на служебното правителство да искат задействане на процедура за освобождаване на главния прокурор по прессъобщения на самата прокуратура, включително такива, отнасящи се до укриващия се в Дубай - Васил Божков, санкциониран от американските власти по глобалния закон "Магнитски", както и по вестникарски публикации с над едногодишна давност и дори по коментари под статиите и интернет форумите. Точно и заради това, по искане на главния прокурор цялата информация, свързана с т.нар. „сигнал“, ведно с предложението на министъра на правосъдието, бе публикувана на сайта на Висшия съдебен съвет, за да може всеки, който желае да се запознае с политическото искане" коментира говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Бих искала обаче да обърна внимание, че "новината“, в кавички, за внесеното искане във ВСС дойде само ден след като в сайт се появи поредната фалшива новина, която не само замесва името на главния прокурор, но злепоставя и Държавна агенция „Национална сигурност“, която уж е изготвила публикуваната фалшива справка. Подчертавам това, защото показва изключително притеснителна и опасна тенденция за употреба с недопустими за правова държава методи, познати от отдавна минали времена", заяви още Милева в ефира на БНТ.

 

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад