След деескалацията в Русия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Походът на частната армия "Вагнер" към Москва, поведението на техния лидер Евгений Пригожин - какво се случи в Русия? Темата в "Денят започва" коментираха Йордан Божилов – председател на Софийски форум за сигурност, Любомир Кючуков - директор на Института за международни итношения, и Ангел Петров – журналист от "Дневник".  

Заповедта на министъра на отбраната Сергей Шойгу от юни всички частни военни компанни, т.н. доброволци, да минат под патронажа на министреството на отбраната и да подпишат договори беше стъпка към изземване на "Вагнер" от Пригожин, директно насочена срещу него, припомни Ангел Петров.

"Пригожин е търговец, Пригожин е предприемач, той няма да посегне да прави нещо, ако не вижда ясен интерес, съюзници, гръб. "Вагнер" е създадена с изключително силно куриране на руското военно разузнаване, има специален отдел в ГРУ, който се грижи за тази групировка", отбеляза журналистът и подчерта, че не знаем кой е зад гърба на "Вагнер".

Според Любомир Кючуков това е опит за метеж, но не се случи преврат, не се случи гражданска война, не се случи руснаци да убиват руснаци и което е по-важно - чеченци да убиват руснаци.

"Това беше опит на Русия да реши въпроса с една излизаща от контрол частна армия", заяви той.

Йордан Божилов посочи, че самата случка от последните два дни приключи.

"Това, което ще остане неизчснено е какви са били мотивите, целите, на какво е разчитал Пригожин. И какви са обективните последици от това. Какво става в управлението на Русия? Догодина предстоят избори. Има голямо противопоставяне между разузнаванията, армията, гвардията, между различните групировки, които са изключително силни. От тази гледна точка си мисля, че това беше опит за позициониране или за разпределяне на властовия пай", коментира той и посочи, че Пригожин има и политически амбиции и с тази негова армия, която побеждава обикновени армии, се превърна в заплаха за руските олигарси.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад