След опита за покушение срещу главния прокурор: Има ли заплаха за държавността?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ако се докаже причинно-следствена връзка между взриза и личността на главния прокурор, то това ще е и покушение върху държавен орган. Това заяви в студиото на “Денят започва” доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ  “Св. Климент Охридски”.

“Първо, трябва да се спре с емоционалните изблици, защото в момента това не помага на никого, а по-скоро създава повече смут в публичното пространство. Когато има данни за извършено престъпление, трябва да има и ред, по който да разкрит не само извършителят или извършителите, но и поръчителят или поръчителите. От други страна, не трябва да се забравя, че ролята на прокуратурата и главния прокурор е да привлича към наказателна отговорност, а съд е този, който съди и осъжда. В този смисъл, медиите не са място, където трябва да се осъжда който и да е било - всеки има право на съдебен процес и чак когато някой е осъден, можем да кажем, че е виновен. Така, че всички тези усилия, който вие (медиите - б.р.) правите в момента, могат повече да навредят. Хората, които говорят по темата, трябва да имат съзнанието, че създават повече напрежение, вместо да го потушават”, допълни доц. Киселова.

“През последните години у нас върви процес на африканизация на политиката - тоест превръщането ѝ във взаимно унищожителна битка между партийни кланове, която не е ориентирана към общото благо, диалог и поддържане на националната цел, а към взаимното унищожение с цел контрол на публичните ресурси и поставяне на свои хора по йерархията на държавната власт. Заедно с това върви процес на дехуманизация на политическия опонент по всевъзможни начини, тотална омраза и най-вече ерозия на авторитета на институциите, насаждане на конституционен нихилизъм и ред подобни неща на разкаляния политически терен”, коментира Борислав Цеков - доктор по конституционно право, БАН.

Няма значение дали опитът за посегателство е извършен срещу главния прокурор или “съседното борче”, защото Иван Гешев е бил там, беше категоричен политологът и допълни:

“Това е атентат срещу държавността - категорично.”

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад