След поредната жертва на домашно насилие - д-р Цветеслава Гълъбова и Клавдия Дали за психологията на жертвата и насилника

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Единствената превенция, която българската държава предоставя на жертвите на домашно насилие към момента, е незабавната заповед за защита, която се издава до 24 часа. Проблемът обаче е друг, той се корени в личността на насилниците- в повечето случаи това са хора с личностни разтройства, и такава заповед е не функционална. Това каза в студиото на “Денят започва” юристът Клавдия Дали.

“Ако те не бъдат проследявани, не се направи в спешен порядък психологична и психиатрична експертиза, за да се оцени риска, тези хора няма да се респектират от тази заповед - виждаме, че последните две убийства са извършени след издаването на заповед за защита”, допълни тя.

За психиатъра д-р Цветеслава Гълъбова задължително трябва да се работи и с жертвата, и с насилника.

“Аз съм скечтична за работата с насилника, защото във всички случаи се касае за психопатия, за хора с личностни разстройства. Трябва да сме наясно, че затворите са пълни с психопати - тоест това са хора с много лоша личностова структура, която подлежи на корекция, ако насилникът го осъзнава и желае продължителна психотерапия”, каза тя.

Според нея коренът на проблема е в психопатизацията на обществото - насилците се увеличават, а всички се срещаме с насилието във всичките му форми - не само физическо, а психическо, емоционално.

“Насилието стана норма”, заяви д-р Гълъбова и допълни: “Съществената причина да има толкова много насилие се корени в българското семейство, откъдето идват тези насилници. Обикновено насилникът е жертва на насилие в домашната среда и от дете, което е било подложено на насилие, става или перфектна жертва, или перфектен насилник. Шансът му да стане здрава, хармонична личност е много малък.”

Какво още казаха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад