След разкрития в социален дом с.Драганово, какви мерки ще бъдат взети от институциите?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

При внезапна проверка в Дома за хора с умствена изостаналост в горнооряховското село Драганово бяха установени драстични нарушения - фелдшера и няколко от служителите са употребили алкохол, а домуващите се разхождат сами в двора. Незабавно след тези разкрития по случая се самосезира прокуратурата във Велико Търново. Подробностите научаваме от Зорница Илиева, която разговаря с Анелия Димитрова, директор на дома, Петя Иванова, зам кмет и Миглена Папазова, началник отдел "Хуманитарни дейности" в община Горна Оряховица. 


В редакцията на "Денят започва" се получи становище от Агенцията за качеството на социалните услуги към Министерство на труда и социалната политика:

"АКСУ е осъществила общо 9 проверки в Дом за пълнолетни лица с умствена изостаналост – с. Драганово - три по сигнали, една планова комплексна и пет тематични, последната от които е на 26.03.2024 г.

В хода на тези проверки е установявано, че амортизираната материална база на Дома се поддържа с периодични ремонтни дейности. При всяка последваща проверка нивото на хигиена се е повишавало, като това е потвърдено и при проверка на РЗИ – Велико Търново през 2023 г.

В хода на една от извършените през 2022 г. проверки от АКСУ е установена липсата на контрол, отчетност и водене на материална и партидна книга и съответната документация от края на 2019 г., свързани с начина на разходване на личните средства на потребителите, оставени за съхранение в дома.

Установена е и липса на надзор върху действията на настойника, натоварен с представителство на тези потребители от органа по настойничество – община Горна Оряховица. От там е предоставен писмен отговор за предприети действия и осъществен последващ контрол.

През 2023 г. Агенцията за качеството на социалните услуги е проверила сигнал за нарушена трудова дисциплина, във връзка с който не са констатирани категорични данни, доказващи такава или наличие на предпоставки за допускането на такива нарушения.

Проверка по сигнал през месец декември 2023 г. установява, че Дома има отново нов ръководител, не са предприети действия по отношение на дадените препоръки във връзка с организацията и управлението на служителите и завършването на започналия процес по привеждане на документацията в съответствие със специализираната нормативна уредба в областта на социалните услуги. Комисията отново е обърнала внимание, че практиката едно лице да е настойник на поставените под запрещение, както и упълномощен от дееспособните лица да отговаря за личните им средства, е предпоставка за конфликт на интереси и допускане на пропуски при воденето на документацията и защитата на правата и интересите на потребителите. Предоставена е информация от служител от Отдел „Хуманитарни дейности“ към Общината и от директора на дома, съгласно която през 2023 г. не е извършван контрол или мониторинг от кмета в качеството му на доставчик на Социалните услуги.

  Част от становището на комисията е доставчикът и работодател на директора на ДПЛУИ – с. Драганово при извършване на контрол и мониторинг, съгласно вменените му по закон задължения за това, да проследи въвеждането и спазването на правила гарантиращи защита на правата и интересите на потребителите и служителите.

По време на последната проверка на 26.03.2024 г. на ръководителя на дома отново е обърнато внимание за необходимостта настойниците на настанените лица поставени под запрещение да не бъдат определяни от състава на служителите на Дома. Все още е по отношение на организацията и управлението на служителите не са предприети действия за тяхното оптимизиране, както по отношение на вида специалисти, така и по отношение на брой назначени лица.

Към момента на последната проверка АСКУ не разполага с информация и данни за осъществяван контрол в Дома от страна на доставчика в лицето на Община Горна Оряховица, макар неколкократно липсата на такъв да е част от становището на проверяващата комисия."

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад