Социолозите: Големият въпрос е, трябва ли въобще да се променя Конституцията

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Доверието на българите към политиците по принцип не е високо. ние българите не сме добронамерени към политическата класа и институциите в България, имаме едно базисно недоверие, което е формирано през годините и се дълже на липсата на очевидни успехи в много важни неща. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" социологът Добромир Живков.

"Правителството няма голяма подкрепа. И това е резултат от всичките противоборства, на които ставаме свидетели, взаимоотношения, белязани от непрекъснати скандали - и публични, и "зад сцената". Няма как в такава ситуация ние да имаме достатъчно доверие."

По думите му, доверието седи на една критична граница , около 20%, и не пада под нея и ако тръгне под нея, тогава нещата стават доста притеснителни. 

"Политическото напрежение се пренася и в обществото. Виждаме нарастване на усещането, че обществото не се движи в правилната посока и това е един постоянен танц с крачка напред, две назад."

Приемането на конституционните промени ще бъде голямото изпитание на коалицията и обществото ще бъде успокоено, ако това се случи по цивилизован начин, подчерта Живков. 


Големият проблем е, може ли мнозинство с около и под 20% доверие, да има претенцията да променя Конституцията в България. Големият въпрос е, трябва ли въобще да се променя Конституцията. Отвъд съдебната реформа, която в България означава да назидаваме прокуратурата, отвъд това да променяме конституцията е една тежка популистка формула, която никой не разбира. Това констатира социологът Първан Симеонов.

Вижте целия разговор във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад