Соня Момчилова, СЕМ: Единствено БНТ отбелязва придвижване напред в доверието

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Докато съм в СЕМ ще отстоявам правото на журналистите да защиват истината, защото истината ни прави свободни. Парадоксално е, но колкото повече говорим за свобода на словото, сме по-склонни да налагаме ограничения. Това заяви в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” председателят на СЕМ Соня Момчилова.

“Имам усещането, имам и наблюденията, имам и доказателствата за това, че се пречи”, сподели тя и припомни, че в кодекса на столичните журналисти от началото на миналия век е записано, че журналист е онзи, който не би жертвал истината заради хляба.

Момчилова отбеляза, че изследванията на СЕМ ясно сочат, че “БНТ отстоява плурализма, равнопоставеността, спазва Изборния закон”.

“И затова, може би, отбелязвате този видим напредък по отношение на доверието и гледаемостта си. Вие сте единствената медия, която отбелязва такова придвижване напред в доверието - с 6%. Това е похвално”, допълни тя.

Председателят на СЕМ не пропусна да коментира и сигналите, подадени срещу обществената телевизия:

“Проверхме ги - затова че сте поканили двама лидери на политически формации и демократично избрани, попаднали в парламента. Просто недоумявам как е възможно и какво искат да ни кажат с тези сигнали едни неправителствени организации - че не следва да бъдат канени български демократично избрани политици, които защитават правата на избирателите си в парламента”, запита Момчилова и призна, че “апелите, призивите за чиста журналистика” я плашат.

За нея стремежът на обществени прослойки и неправителствени организации да наложат мнението си и да определят дневния ред на медиите не е журналистика.

“Това се нарича ПР, нарича се пропаганда”, без колебания заяви тя и отбеляза: “Истината има цена и не всеки е готов да я плати. Тази прекомерна сговорчивост на от страна на някои журналисти - да се присъединят към удобната гледна точка, ще ни струва прекалено много скъпо. Тя вече ни коства много.”

По думите ѝ все пак има начин да се опази свобода и правото на журналистите, защото законът не е само параграфи, но и дух.

На въпрос за избора на нов генерален директор на БНТ Соня Момчилова отбеляза, че с последния конкурс е станало ясно, че законът е остарял и рамката, която поставя, е неадекватна на предизвикателствата на работата и се стига до криза.

“Надявам се веднага след решението на съда да предизвикаме конкурс, който е възможно да бъде върнат на някакъв етап от предишната процедура и там да се завърти в един параграф 22. Няма срокове, но се надявам на разбиране”, допълни тя.

За първи път СЕМ организира балканска среща, съобщи Момчилова.

“Поканили сме лектори от страни с челен опит по отношение на рекламата на хазарта. Ще поканим от Каталуния много интересни лектори, които са въвели изкуствения интелект в мониторинга на медиите. Ще има много задълбочени дискусии, които показват освен типичните за всички балкански страни проблеми и такива, които са специфични за отделните региони”, уточни тя.

Момчилова коментира и Световната среща на българските медии в чужбина, проведена в Израел. Според нея форумът е бил много полезен.

“Българските медии в чужбина са някак изоставени, смея да кажа. Те затова и намаляват със застрашителни темпове. Страдат от недофинансиране. Загърбили сме ги заради проблемите тук и не си даваме сметка колко е престижно за страната ни да бъдат чувани гласовете на нашите сънародници извън границите на България”, коментира тя и допълни, че срещата е събудила надеждата, че тези медии имат бъдеще.

Какво още каза Соня Момчилова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад