Спазват ли се правата на мигрантите по границите на ЕС?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Миграцията отново занимава държавите от ЕС, днес темата трябва да заеме централно място в среща на посланиците на Съюза, която ще подготви срещата на високо равнище на министрите на вътрешните работи на 8 юни, когато страните искат да договорят нови миграционни правила за целия съюз. Знаете, най-силният мигрантски натиск се усеща в южните страни на континента, сред които България.

Гръцки граничари бяха арестувани по подозрение за участие в канал за нелегален трафик на мигранти от Турция. Междувременно доклад на две неправителствени организации - "Мрежа за мониторинг на насилието по границите" и "Аз имам права", констатира случаи на върнати обратно в морето лодки на мигранти в Егейско море. Разговаряхме по темата с представител на правозащитниците.

БНТ: Здравейте, г-жо Баркър. Европейският съюз прикани Гърция да извърши проучване за връщането на мигранти. Гръцкото правителство е обвинено в изоставяне на мигранти в открито море според съобщения в медиите. Вашата организация работи в тази област. Какви са последните Ви наблюдения? Имате ли някакви доказателства за нарушения на правото на
ЕС?

Хоуп Баркър - Мрежа за наблюдение на насилието по границите: Документираме нарушения на правата на човека по сухоземните и морските граници на Гърция от 2019 г. Били сме свидетели на такива нарушения на различни нива, по-специално когато става дума за връщане на хора в морето. Наблюдавали сме използването на особено опасни тактики, включително създаване на вълни, които да затрудняват плавателните съдове, както и стрелба по надуваеми лодки, така че да спаднат, унищожаване на двигатели, оставяне на хора без дрехи на надуваеми спасителни лодки. И напоследък има и нещо ново, за което за пръв път писа и "Ню Йорк таймс". Има случаи с хора, които вече са стигнали до сушата, да бъдат връщани обратно в морето. Ние сме документирали такива случаи, не просто да върнат лодка докато още плава, а принудитлно да изведат хора от сушата.

БНТ: Кажете ми, моля Ви, как събирате Вашите данни? Как работите? Получавате ли сътрудничество от органите на властта или вместо това се натъквате на различни препятствия?

Хоуп Баркър - Мрежа за наблюдение на насилието по границите: Ние сме мрежа от 11 различни организации по целия балкански маршрут и всяка организация в мрежата работи самостоятелно, като предоставя директна материална помощ, правна информация, адвокатска помощ. И чрез тези близки социални контакти, които имаме с мигрантите и въз основа на помощта, която им окзваме, ние сме в постоянен контакт с тези хора и използваме една и съща методология, по която записваме и докуметираме техните лични разкази. Когато срещнем хора с белези от наранявания, които ни споделят своите премеждия, ние ги питаме дали искат да дадат официално показания. Ако имат желание, разполагаме със стандартна споделена методология, на база на която снемаме показанията. Записваме дати и подробни описания на събитията, както и свободни разкази за това каво им се е случило. А що се отнася до работата с местните органи на властта, определено е трудно. Много от организациите в нашата мрежа са обявени за престъпни заради работата, която вършат - именно да огласяват нарушенията, извършвани от органите на властта. Две от организациите, с които работим и които докумнтираха именно тези случаи на неправомерно връщане на мигранти в Егейско море бяха принудени да прекратят дейността си заради проблеми, защото гръцките власти ги поставиха извън закона.

БНТ: Кое се счита за депортиране на незаконни имигранти? Тъй като Европейският съюз очаква от държавите членки да защитават границите. Как държавите могат да изпълняват това задължение и същевременно да зачитат правата на човека?

Хоуп Баркър - Мрежа за наблюдение на насилието по границите: В Конвенцията за бежанците от 1951 г., както и в общото законодателство за даване на убежище в ЕС е заложено, че всяко лице има правото да търси убежище. Всеки има право да подаде молба за международна защита, щом влезе на територията на държава-членка. След това тази молба минава през индивидуална оценка, като се обследва конкретната история на всеки човек. И накрая се взема решение дали този човек може да получи убежище в държавата
членка. И след огласяването на решението, човек има право и да обжалва. И едва след това
може да бъде издадена законна заповед за депортиране. А при тези незаконни връщания, хората не минават през никаква процедура. Техните молби за убежище не се регистрират – просто ги натоварват на някакъв транспорт и ги изхвърлят зад граница. Провеждането на процедура с изцяло индивидуална оценка е задължителна! В това именно се състои правото на убежище и държавите следва да го зачитат... А в момента, тези основни процедури, които са заложени в европейските директиви, в много случаи не се
спазват.

БНТ: Да, Вие ни разказахте за тази жестокост спрямо мигрантите. Как се обяснява произходът на това отношение? Има ли връзка между поведението на хората и политическите послания, които те чуват?

Хоуп Баркър - Мрежа за наблюдение на насилието по границите: Смятам, че е настина важно да не третираме незаконните връщания в Егейско море като изолиран гръцки проблем – това е европейски проблем. Важно е да осъзнаем, че връщанията и насилието по европейските граници са се превърнали в неформален или мълчалив стълб на режима на убежище в Европа. И тези нагласи се прокрадват от най-високите политически позиции. Така че когато ЕС или Европейската комисия говорят за инструментализация на мигрантите по границита на Полша с Беларус или когато говорят за необходимостта да защитим границите и описва Гърция като щит на Европа – това създава политически нагласи, които насърчават насилието като средство за опазване на границата. И виждаме какъв е резултатът. Така че нека не гледаме на това като на гръцки проблем. Това не е гръцка политика, това е политиката на ЕС и това е общата реторика за нуждата от щит.

БНТ: И ако наистина се оказва, че нарушенията на правата на човека настъпват в Гърция или в друга държава членка, какви мерки може да вземе Европейския съюз?

Хоуп Баркър - Мрежа за наблюдение на насилието по границите: ЕС трябва да гарантира провеждането на пълни разследвания по всяко от тези твърдения. Тези разследвания трябва да са независими, справедливи и да се осъществяват с участието на организации на гражданското общество. Трябва да се гарантира пространство за наблюдение; неправителствените организации и тези за защита на правата на човека да могат да следят за нарушения, без да бъдат криминализирани защото си вършат работата. Хората не трябва да се страхуват за свободата си, само защото съобщават или наблюдават какво се случва на
границите. Важно е да има и надлежни механизми за наблюдение на границите. Гърция например твърди, че имат налице такъв независим механизъм за наблюдение, чрез националния орган за прозрачност. Но когато през миналата година бяха публикувани доказателства от доклади на Лайтхаус за незаконните връщания в Егейско море, този уж независим гръцки национален орган за прозрачност беше изпратен да разследва тези твърдения. И разбира се, не можа да намери случаи на неправомерни действия от страна на гръцкото правителство. Докладът, който публикаваха, беше много зле написан, но все пак ставаше ясно, как те са събирани.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад