В политическа и социална криза ли е Сърбия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

След вълната от протести в края на миналата седмица и подадената оставка от Вучич от лидерския пост на управляващата партия в страната, нашият колега Николай Кръстев разговаря с известния белградски коментатор Бошко Якшич. Той анализира ситуацията в страната.

БНТ: Благодаря Ви, г-н Якшич, че приехте поканата на Българската национална телевизия да бъдете наш събеседник! Дълго време не сме се виждали.

Г-н Якшич: Благодаря за поканата!

БНТ: Да започнем оттук. Къде е Сърбия днес след удължените почивни дни?

Г-н Якшич: След дългия политически уикенд и след двете трагични събития – масовите стрелби в началото на месеца, Сърбия разкрива, че се намира в сериозна криза. И това, което я отличава от някои други времена, това не е само политическа криза. Тези масови убийства показаха, че съществува една дълбока социална криза в нея. Не е само насилието, а и всичко, което върви с тези ценности, през последните години, а даже и десетилетия, Сърбия изгуби себе си. Загубиха се някои неща. Неморалното стана морално. Стойностна инверсия, която не се отнася само за корупцията в обществения живот, която стигна до всекиго, като допълнение на обществото е влязла. За съжаление, трябва да кажа, че живеем в период на сериозна криза и това, което на мен лично ми пречи е, че тези трагични събития можеха да имат потенциала да бъдат катарзис за обществото. Вместо това, сега ние имаме още по-силна конфронтация на две за Сърбия, която и така вече е поляризирана, а сега от всичко, което виждам, от реториката, която се използва преди всичко от партията, която е на власт, ние отиваме към още по-голяма конфронтация и наистина аз не знам как ще свърши всичко това, защото тук всички неща зависят от един човек, а този човек е непредвидим.

БНТ:  Г-н Якшич, но какво значи за политическия живот във вашата страна оттеглянето на Вучич от лидерската позиция на Сръбска Прогресивна Партия?

Г-н Якшич: Това значи, че има мимикрия, смяна на сценографията, което не е нещо съществено. Защото е известно, че е по модела на Путин. Властта се премества там, където е името и семейството, а не където е функцията и позицията. А ние и досега, в края на краищата, живеехме в един период, в който президентът абсолютно нарушаваше конституцията и не се придържаше към пълномощията на президента, които са сравнително ограничени, а превзе авторитарно цялата власт. Затова оттеглянето сега на Вучич от председателското място в управляващата Сръбска прогресивна партия не значи нищо. И по-нататък той задкулисно ще продължи да управлява тази партия, като е оповестил формирането на Народното движение за Сърбия. Самото име говори за две неща – народно , което значи че ще бъде много популистко, и за държавата , че ще ще е репресивен компонент на това ново движение.

БНТ: И Милошевич по онова време създаде някакво такова народно движение. Може ли да се прави такъв паралел сега?

Г-н Якшич: Тези паралели могат да се направят и много по-назад в историята. Такива движения е правил и Мусолини, когато е дошъл на власт. Пак по този начин чрез движение е властвал и Перон в Аржентина. В Югославия Броз Тито създава успоредно с комунистическата партия и Народен фронт, което е малко по-широка организация, отколкото е партията, Милошевич също. Общото на всички тези движения е, че те са се ръководили от един човек и една партия. Ето защо и това движение ще се ръководи от Александър Вучич и той сам каза, че стожерът на това движение ще бъде Сръбска напредничава партия. С други думи, същността няма да се промени. Така той може да използва това, за да поизчисти малко своята биография, да смъкне част от отговорността и да каже: Това, което беше лошо е на Сръбска прогресивна партия, а ето, сега ние имаме една нова формация, в която той иска да има интелектуалци и по този начин да сложи нов етикет на онова, което е било досега. С една дума, нов имидж на Сръбска прогресивна партия.

БНТ: Новият председател на управляващата партия ще може ли да внесе нова енергия, така да се каже и ще може ли той да стане новият премиер на правителството? Това ще промени ли нещо?

Г-н Якшич: Няма да се променя нищо тука. Дали сте ръководител на правителството или сте патриарх, дали сте селектор на футболните национали, всичко това зависи от волята на един човек... Затова пространството за маневриране на новия лидер на Сръбска прогресивна партия е почти никакво. Той ще се движи по терена, който е начертал Александър Вучич. Той ще говори това, което иска от него Александър Вучич, той ще действа така, както от него очаква Александър Вучич и всъщност ще имаме клониран Александър Вучич на лидерската позиция на най-голямата партия в Сърбия.

БНТ: Виждаме, че ситуацията в Северно Косово отново се влошава. Как влияе това на общата ситуация и процесите, протичащи в Западните Балкани и по-специално на преговорите между Белград и Прищина?

Г-н Якшич: Влияе поне по два начина. Единият е реален, на политиците, които са на власт, т. е. Александър Вучич тук в Сърбия и Албин Курти в Косово. Вторият е как  това влияе върху обикновените хора. Значи обикновените хора в Сърбия и обикновените хора в Косово- и сърбите и албанците в Косово, са вече много уморени от тези политически игри, които продължават десетина години, от различните преговори без никакъв резултат, липсата на готовност да се реши проблемът. Защо това е така? Защото Вучич и Курти сега, а и онзи преди него, използват това, което се нарича преговори, за да подсилят собственото си патриотично статукво. Да се покажат пред собствените си народи като техни спасители. Курти да каже: аз защитавам вас, албанците, от великосръбския хегемонизъм, а Вучич да каже: аз защитавам, аз съм последната преграда за защита на сърбите в Косово. Така те добре играят, това е едно голямо политическо шоу, а истинската цена, колкото и фразеологично да звучи, плащат обикновените хора – и сърбите и албанците в Косово.
 
БНТ: Благодаря Ви!

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад