Стефан Командарев: На нашето общество му липсват солидарността и доверието

Предаване: Панорама, 17.12.2021

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В изтичащата година видяхме една криза в обществото. На нашето общество му липсват солидарността и доверието, а те са базови, те са лепилото на обществото, това каза в "Панорама" кинорежисьорът Стефан Командарев.

"Това е един процес, който не е започнал вчера, а тече от десетилетия и не вярвам, че с няколко месеца или с няколко години тези неща ще се променят".

Голямото социално неравенство води до тежка криза на доверието - хората престават да си вярват един на друг и не вярват на институциите.

"За мен основната причина на това, което се случи в България, е, че няма вяра в институциите. Когато една държава в продължение на десетилетия не се е отнасяла еднакво равно към всички, когато хората не са били еднакво равни пред закона, не са имали еднакъв достъп до здравеопазване или образование, огромен процент от тях не вярват. И когато една държава по най-безкористен начин предлага ваксина срещу коварна болест, те отново няма да повярват. И това е стената, пред която ще се изправи всяка една информационна кампания", анализира Стефан Командарев.

Стефан Командарев е режисьор на документалния филм за донорството - "Живот от живота", чийто копродуцент е БНТ. Филмът ще бъде излъчен в програмата на БНТ в началото на 2022 г.

По темата за донорството Командарев сподели: "има я светлината, има я посоката - за жалост трудно се случват нещата".

Той призна, че в България има много добри координатори по донорство като д-р Сибила Маринова от Велико Търново и проф. Платиканова във Варна. "Но както и те са ми споделяли в наши разговори - само с кауза не става. Трябва и още нещо - трябва доверие към системата, трябва организация, трябва държавата да помага, трябва промяна в самия механизъм, защото в тази порочна система на болници - търговски дружества, донорските ситуации не са печелившо нещо", отбеляза той.

Трябва обаче да опитваме - може нещо да се промени, каза в заключение кинорежисьорът.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад