Стоил Цицелков от ОС към ЦИК: Всяка промяна да се обяснява честно на обществото - това води до доверие

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

На старта на предизборната кампания Централната избирателна комисия се отказа да записва в протоколите от вота общият сбор на подадените хартиени бюлетини и отрязъците от машинния вот. Темата раздели политическите партии и наблюдателите, които се опасяваха, че няма да могат да се проследят точно колко са едните и другите гласове.

В разгара на този дабет Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, която наблюдава предходните избори от октомври, излезе с някои препоръки.

Може ли купуването и продаването на избори, което е престъпление, да бъде спряно с доклади и препоръки? Какви ще са тези избори и какво отново ще трябва да променяме? В “Говори сега” темата коментира Стоил Цицелков от Обществения съвет към ЦИК.

“Процедурите, които ще се приемат, са направени без да се консолидират експертите. Дори да се много добри, дори да е най-доброто, първо трябва да бъде обяснено на обществото, за да бъде приета добре и трябва да се вземе предвид практиката да се чуят експертите. ЦИК се опита да приложи нещо, съдът го върна, ЦИК не го обжалва, но това не е добрата практика. Добрата практика е да се обясни защо се прави една промяна, каква е тя, до какво води, какви са рисковете и това да се обясни много честно на обществото. Това води до доверие”, заяви той.

Какво още каза Стоил Цицелков вижте във видеото. 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад