Стоян Панчев: Логиката би била да се увеличат поне малко лихвените проценти в България

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Очакваме евентуално действие от страна на БНБ за затягане на кредита, т.е. за провеждане на някакъв вид парична политика от страна на Българската народна банка. Обяснението за тези действия е свързано с високата ликвидност на българската банкова система, поради което банките няма нужда да увеличават лихвите, а съответно и кредитите растат. Това каза в "Денят започва" икономическият анализатор от ЕКИП Стоян Панчев.

От друга страна се очаква ЕЦБ да започне да намалява лихвите, което от своя страна няма как да предвидим в момента как ще се отрази на лихвите у нас. Логиката би била да се увеличат поне малко лихвените проценти в България.

Рефинансирането на кредит го правим всички. Прави се с цел кредитът да бъде рефинансиран с по-ниска лихва, за да може кредитополучателят да се възползва от тези по-добри условия, обясни той.

По отношение на т.нар. "имотен балон" се води доста голям спор дали такъв има или няма. Панчев допълни, че имотите в България много зависят от лихвените проценти. При евентуално увеличаване на лихвените проценти ще видим спад в цените на имотите.

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад