Търговията със свинско месо - казуси и решения

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Свенокомплексите в Русенско и Силистренско търпят загуби заради диамантен печат, който не им позволява да продават месо в други държави в ЕС, тъй като в региона е имало африканска чума по свинете.


"Диаментеният печат се оказва проблем за българското свиневъдство. Факт е, че с диамантен печат може да се продава само на територията на България", коментира доц. д-р Цвятко Александров - зам. изп. директор на БАБХ в студиото на "Денят започва".
 
Агенцията по храните работи по това, този печат да отпадне и големите индустриални комплекси да могат да търгуват  на европейския пазар и у нас.

"Първата крачка  е направена, част от рестрикциите отпаднаха за определени територии в страната. Вчера направихме запитване до Европейската комисия за всички комплекси без изключение да бъдат извадени от това становище, което определя този печат, така че очаквам развитие скоро и за останалите свинекомплекси."

Александров увери, че месото е напълно безопасно  и с високо качество.

„Свинекомплексите подобриха мерките за биосигурност, това е изключително качествено месо, от което никой не трябва да се опасява. Африканската чума, знаете в Румъния е с огнища, запхлахата е огромна, но Българската Агенция показва стриктен контрол по отношение на недопускането на това заболяване у нас. Обръщам внимание, че африканската чума не е опасна за здравето на човека, а единствено за свиневъдството и икономиката", коментира още Александров.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад