Тържествен водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В 9:30 ч. започна тържественият водосвет на бойните знамена и знамената светини на Българската армия. Почит и признателност пред паметта на загиналите за свободата и независимостта на България беше отдадена пред Паметника на незнайния воин.

Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан и с отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

Водосвет на бойните знамена и знамената-светини бе отслужен от Негово Преосвещенство Герасим, епископ Мелнишки, главен секретар на Светия синод на Българската православна църква.

Проявите по повод празника са организирани в София и в гарнизони Казанлък, Варна и Пловдив. Държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на Република България Румен Радев участва в тържествения водосвет на бойните знамена.

Президентът прие почетния строй на представителните части на Българската армия и поднесе венец пред Паметника на незнайния воин, след което се състоя тържественият марш на представителните роти на въоръжените сили.

В тържествения ритуал участваха Гвардейският представителен духов оркестър и 7 представителни блока на Националната гвардейска част, Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции с близо 350 военнослужещи.

След водосвета президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев, министърът на отбраната в оставка Красимир Каракачанов и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов почетоха паметта на загиналите за свободата и независимостта на Родината с поднасяне на венци пред паметника на Незнайния воин. При изпълнението на химна на Република България бяха произведени 20 артилерийски салюта.

Военнослужещите от представителните части преминаха в тържествен марш, а различни типове самолети и вертолети на Военновъздушните и Военноморските сили демонстрираха авиационните си способности.

И тази година коментатори на онова, което видяхме бяха Григори Недялков и майор Мартин Христов, Военна академия.

 

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад