Татяна Дончева: Трябва правителство със споразумение

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Има такъв народ" с великите 65 депутати от 240 тръгна да налага диктат на останалите политически сили и това е нещо напълно нередно. Това коментира в "Денят започва" по БНТ Татяна Дончева от "Изправи се БГ! Ние идваме".

"Този диктат се изразяваше в това те да бъдат подкрепени независимо от програмата, състава и всичко останало. Такава подкрепа няма как да бъде давана", категорична е Дончева.

"Ясно е, че съставянето на правителство в един фрагментиран парламент задължително изисква разбирателство, съгласие и споразумение. Представата на сценаристите на "Шоуто на Слави", че тяхната дума е повече от думата на всеки друг човек, е смешна и претенциозна. Нещо повече - тяхната дума има все по-малко значение. Ние няма как да сме предали някой - ние не сме в никакви отношения с тях, за да сме ги предали", заяви Дончева.

"Те не знаеха, че от самото начало в групата има единно разбиране за нашите отношения. В политиката е прието никога да не се говори предварително, затова ние сме решили да обявим позицията си накрая. Тепърва днес и утре ще се коментира кой на кого е в това правителство и темата "ние нямаме нищо общо с ДПС" тепърва ще се коментира. Няма нужда Тошко Йорданов да се изказва така силно, след като знае истината", категорична е Дончева.

 

На въпроса за третия мандат, тя е категорична, че трябва да бъде съставено правителство с подписано преди това споразумение.

"Трябва да има споразумение за кабинет, който да изкара до следващата пролет. Нямаше никаква пречка това да стане с мандата на ИТН, освен тяхната самонадеяност и това, че с никого няма да се съобразяват, а всички им дължат подкрепа", каза още Дончева.

Според Дончева, избори октомври месец са неразумни - "не, че няма да ги приемем, ако се налага".

"Договорките за третия мандат трябва да стана по класическия начин - със споразумение. Който отговаря за Слави Трифонов, трябва да му осигури подписа за това споразумение, смята Дончева. Разумното е да се направи кабинет с участие на всички политически сили, без ГЕРБ и ДПС, с хоризонт до следващата пролет. Смятам, че няма да има проблем, който и да е от трите партии да бъде мандатоносител", каза още Татяна Дончева.

 

Тя коментира и скандалите около предложения за вицепремиер и вътрешен министър Петър Илиев.

"Да си почетен консул в България е не само престижно, важно и мазно - Цветелина Бориславова, Мишо Бирата, Георги Гергов и други известни хора са почетни консули. Всяка държава решава какъв обхват ще има за тях като привилегии и имунитети, но такива се полагат. Те имат имунитет по отношение на наказателно преследване, освободени са от данъчни правила, има специална закрила", обясни юристът от "Изправи се БГ! Ние идваме".

 

Вижте целия разговор във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад