Теория и практика на изборния процес - заместник-председателят на ЦИК Росица Матева

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Всеки избирател в секция с над 300 избиратели по списък ще може да избира дали да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” заместник-председателят на ЦИК Росица Матева - говорител на комисията.

"Това, което се случва за първи път, е, че всеки избирател, който и предпочете да гласува с хартиена бюлетина, няма да влиза в кабина за гласуване. Ще бъдат обособени две места за гласуване в тези секции и на мястото, където ще се гласува с хартиени бюлетини, ще бъде сложен параван, който ще осигурява тайната на вота”, съобщи тя.

От машината, след подаден вот, вече ще излиза “бюлетина от машинно гласуване”, отбеляза Матева и допълни:

“Бюлетината от машинно гласуване, отпечатвайки се от машината, ще има почти идентично съдържание с разписката - ще пише “бюлетина от машинно гласуване”, номера на секцията, номера на машината, от която се отпечатва тази бюлетина, името и номера на партията или коалицията, която е гласувал избирателят и името и номера на кандидата, ако е гласувал с преференции. Няма да има номерата и имената на всички останали партии.”

Какво още обясни заместник-председателят на ЦИК вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад