Здравният министър: Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги правили

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За тези седем месеца проблемите, които реши служебното правителство специално в сферата на здравеопазването са много. Гордея се, че направихме неща, които някои редовни кабинети не са ги правили. Това каза в студиото на "Денят започва с Георги Любенов" здравният министър д-р Асен Меджидиев.

"Коригирахме възнагражденията в спешната помощ, и в РЗИ. В процес е остойностяването и на лекарския труд. Спешната помощ по въздуха и изграждането на Националната детска болница, майчиното и детско здравеопазване бяха само артикулирани от политическите формации, а тогава имаше редовни кабинети. Нашето правителство стартира проекта за Националната детска болница след много години само говорене", подчерта той.

По отношение на спешната помощ по въздуха, Меджидиев каза, че преди две седмици са подписани документите с италианската фирма за доставката на 6 хеликоптера, като първия ще бъде получен на 15 декември.

"Това са усилия на цялото правителство и наистина ще имаме спешна помощ по въздуха, която ще е напълно безплатна за всички българи", допълни здравният министър и изрази надежда до 2 месеца да са готови и с обучението на медицинските екипи.

Италианските хеликоптери ще се получат по Плана за възстановяване и устойчивост. Прави се и допълнителен лизинг и още през летните месеци ще дойдат два хеликоптера, които ще са с екипи, пилоти и техници и тази помощ ще стартира още през лятото, подчерта министърът. Уточняват се и площадките, на които ще кацат тези хеликоптери.

"Първоначално хангарите, където ще са базирани тези хеликоптери са в Долна Митрополия и "Враждебна". Отделно във всички големи болнични комплекси се подсигуряват и хеликоптерни площадки за кацане. Ще има и Национален координационен център за полетите, уточнен е и е към Министерството на здравеопазването", обясни Асен Меджидиев.

Какво още каза здравният министър вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад