Тихомир Безлов: Много кадърни хора избягват да застават на отговорни позиции, страхувайки се от политическа промяна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Тихомир Безлов от "Център за изследване на демокрацията" коментира в "Денят започва" рокадите във властта и МВР.


"От много години се занимаваме с конвенционална, организирана престъпност, корупция. 2002, 2003 година имаше една карта на наркоразпространението в София и се оказа, че районите за наркоразпространение съвпадаха с полицейските райони. След това много от тези лидери на местно ниво, бяха задържани, изчезнаха, някои застреляни. Към 2007-а тези райони се разпаднаха", коментира Безлов.
                                                     

Също така той изрази мнение, че е дискусионно дали МВР е политизирано.

Според него полицейските ръководители избягват политически контакти, защото това заплашва тяхното бъдеще. "Много кадърни хора избягват да застават на такива отговорни позиции, страхувайки се от политическа промяна", смята Безлов.

"Ние имахме едно европейско изследване в Източна Европа и Гърция, това което правеше впечатление е, че след политически промени се сменяха ръководствата по места и на национално ниво. Това е проблем за стабилността на структурите свързани с вътрешната сигурност. Един от подходите е да се намаляват тези промени. 2009 година Цветанов смени 28 областни ръководители. Такива масови стъпки създават проблеми в бъдещето", заяви още Безлов.

"За директора на СДВР - София не знам детайли за неговата роля, би трябвало да има някакво разследване, каква е неговата лична отговорност", коментира Безлов.
 
Той също така смята, че областните управители и тяхната връзка с МВР означава, че смените в МВР са политически повлияни. "Ако вие слагате хора, които са били бивши служители на МВР, значи сте имали доверие на тях на времето и те са останали лоялни към вас", допълни още Безлов.

Целият разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад