Вицепремиерът Атанас Пеканов: Планът за възстановяване и устойчивост не е достатъчно амбициозен

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Планът за възстановяване и устойчивост е един уникален ресурс и от години в Европейския паричен съюз и в еврозоната се говори за нуждата от такъв ресурс за преодоляване на кризите по-бързо, за подобряване на икономиката, и това е много важна инициатива. От друга страна, ние заварваме процеса по изготвяне на този План в една много трудна фаза. И заварваме един План, който все още не е достатъчно готов, а по мое мнение и не е достатъчно амбициозен.

Това заяви в "Денят започва" служебният вицепремиер по управление на европейските средства Атанас Пеканов.

Той уточни, че в други страни плановете са развити в началото като макрорамка, след което от отделните по-специфични по ресори министерства и експерти. А тук по думите му този подход не е напълно спазен.

    "Има отворени въпроси, т.е., технически неизправности, които службите на ЕК неформално ни индикират, че не са готови. Т.е., той в сегашния си вид не е готов, а в същото време ние искаме да го подобрим", коментира Пеканов.

Служебният вицепремиер допълни, че някои от критиките са, че в сферата на декарбонизацията нямаме достатъчно амбиция, заложените проекти не са достатъчно и не са достатъчно ефективни. Според него от друга страна, в социалната сфера също може да има подобрение.

Той беше категоричен, че е започнала много интензивна работа и всеки ден се провеждат срещи.

    "Социалните партньори също казаха, че винаги може да се подобри Планът, но те също така сложиха тежест върху това, че ние искаме част от тези средства да започнат да идват тази година, защото това ще помогне на възстановяването на икономиката. И съответно има един много деликатен баланс между това да се опитаме да подобрим още Плана, но и да не се забавяме много, да се опитаме възможно в най-кратък срок той да е готов. В рамките на този служебен кабинет се опитваме той да е готов", каза още Пеканов.

Работи се активно по осигуряване на прозрачност на изразходване на европейските средства. Той е назначил проверки по всички оперативни програми, за да има сигурност, че те се договарят и изпълняват в нужните срокове. Върви и планирането по следващия програмен период.

Какво още каза вицепремиерът вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад