"Третата световна война и войната в Украйна"

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

С нахлуването на Русия в Украйна светът е влязъл в Трета световна война - това е тезата на известния американски историк Юрий Фелщински. Той е роден в Русия и е избягал на Запад в края на 70-те години на 20 век. Считан е за едни от най-добрите познавачи на постсъветското пространство. У нас наскоро излезе негова книга. Вижте интрюто на Николай Кръстев с него.

Благодаря, г-н Фелщински, че сте гост на БНТ. Моля, кажете ми кога започна битката за Украйна, не само в исторически план?

Юрий Фелщински: За Путин битката за Украйна най-вероятно е започнала през 2005 г., когато той изнесе първата си реч, в която сигнализира, че не е доволен от границите, очертани през 1991 г. и разширяването на НАТО. Тогава спомена разпадането на СССР като голяма геополитическа трагедия за руснаците, както и лична трагедия за него самия. Може би тогава е започнал да обмисля да поеме контрола – не искам да кажа „да започне война“ – върху бивши съветски републики. През 2006 г. в Санкт Петербург по време на икономическата среща на високо равнище в присъствието на лидери на европейски държави той посочи Украйна, Беларус, Молдова и Казахстан като територии, които иска да си върне. Всички приеха това като някаква политически некоректна шега. Но през 2008 г. Русия нахлу в Грузия, а това престъпление остана ненаказано, защото не бяха наложени санкции след инвазията в Грузия. И разбира се, станахме свидетели на 2014 г. Тогава стана ясно, че говорим за военна инвазия. Още преди 2014 г. имаше много сигнали за опити Украйна да следва посоката на Руската федерация. Но натискът беше главно политически и икономически. Но от 2014 той се превърна главно във военен натиск.

- Г-н Фелщински, каква е Вашата прогноза за Третата световна война, както я наричате в книгата си с г-н Станчев.

Юрий Фелщински: Това е проблемът. Всеки път, когато направим своя прогноза, тя изглежда като преувеличение. Но впоследствие нещата се развиват в посока, която сочи, че сме били прави. Трябва да подчертая, че нищо няма да ме направи по-щастлив от това да съм сбъркал в прогнозите си. Но ако през 2014 г. твърдението, че това е началото на Трета световна война за всички беше очевидно преувеличение, то звучи в много по-малка степен пресилено през 2022 г., когато Русия нападна Украйна. Вероятно това още повече се промени, когато Русия започна да твърди, че не се бие срещу Украйна, а срещу държавите от НАТО. Медведев дори спомена държавите от НАТО с население 800 млн., които се бият срещу малката бедна Русия. За съжаление, звучи дори още по-релевантно сега, когато Путин заяви в края на април, че ще предислоцира ядрени оръжия в Беларус. Боя се, че проблемът е реален. Намираме се в Трета световна война. От нас зависи да гарантираме, че Украйна ще спечели достатъчно бързо, което няма да позволи войната да се разпростре към други страни. В момента (макар да получава без съмнение помощ от Запада, т.е. от Европа и от НАТО) Украйна е единствената страна, която е във война. Ако Украйна бъде превзета, макар че не мисля, че това ще се случи, то войната ще се разрасне. Знаем, че ще се разпространи към Молдова, балтийските държави, макар че балтийските държави са част от НАТО. Нашето задължение е да спрем войната. Но за да я спрем, трябва да спечелим войната. Има различни подходи на различни лидери за това как да спечелят войната. Но най-важното е да я спечелим.

- Г-н Фелщински, разбирате ли аргументите на Кремъл? Защо преди една година беше нападната Украйна? Когато работех в Москва, Путин все повтаряше, че Русия няма да нападне Украйна. Сега разбирате ли аргументите му?

Юрий Фелщински: Има различни аргументи. Когато Русия нападна Украйна наскоро, заяви, че го прави, защото не иска Украйна да се присъедини към НАТО. За много хора това е разумен аргумент. Може би не достатъчно разумен, за да се започне голяма война, но достатъчно легитимен, за да породи притеснения. Има един проблем с този аргумент. Русия нападна Грузия, може би за да предотврати опита на Грузия да се присъедини към НАТО. Русия прати войски в Приднестровието, може би за да е сигурна, че Молдова няма да се опита да се присъедини към НАТО. Вероятно дори Русия нападна Украйна, за да предотврати опит за присъединяване към НАТО. Но Беларус никога не е имал планове за присъединяване към НАТО, а вижте какво се случи с Беларус – беше окупиран от руски войски. Това е аргумент, използван изцяло за пропагандни цели. Трябва да подчертая, че през 1998 г., когато Путин стана министър-председател, той заяви, че Русия планира да се присъедини към НАТО. Толкова приятелски бяха отношенията през 1998 г., тогава НАТО не беше възприемано като опасност за Русия. Русия използва исторически събития за собствените си пропагандни цели. Проблемът на Путин е, че не е планирал да води пълномащабна война срещу Украйна. Планираше да овладее контрола върху Украйна много бързо. Очакваше Украйна да се предаде много бързо. Планираше след това да мине към Молдова и да я завладее бързо. Но ето това е проблемът: когато Хитлер започва Втората световна война на 1 септември 1939 г., той не е знаел, че започва световна война. Мислел е, че това ще бъде много бърза операция за овладяване на Полша. За военните цели е точно това, защото Германия атакува Полша от две страни заедно със Съветския съюз. Така че фактът, че Путин не е планирал тази война като голяма война, фактът, че Путин не е планирал да воюва 15 месеца, че не е планирал да избите стотици хиляди украинци, както и стотици хиляди негови войници, не променя реалността. А реалността е, че може би вече се води Трета световна война. Въпросът е колко бързо ще успеем да спечелим, защото не мисля, че Русия има дори теоретичен шанс за победа. Въпросът е и каква ще е цената. Това е висящ въпрос. Ако войната ескалира, цената ще е много по-висока.

- Г-н Фелщински, пристига информация от Беларус, че г-н Лукашенко е болен. Това проблем ли е за стабилността в Беларус и за северната граница между Беларус и Украйна?

Юрий Фелщински: Мисля, че през 2014 г. Путин не успя да развие войната с Украйна, защото, за да спечели войната или да проведе войната, той трябва да атакува Киев откъм Беларус. В първото издание на книгата писахме, че трябва да внимаваме с Беларус. В геополитическо отношение Беларус е може би най-важната територия. Защото от Беларус можете да нападнете Украйна в посока Киев, можете да атакувате и Източна Европа. Путин пое контрола върху Беларус през 2021 г. Все още държи контрола. Ако по някакъв начин загуби Беларус, то губи възможността да продължи войната срещу Украйна. Губи и възможността за настъпление към Източна Европа. От моя гледна точка стратегически Беларус е най-важната територия. Даже бих казал, че е по-важна от Крим или Донбас. Там имаме т. нар. позиционна война, при която руснаците не могат да напредват. Ако Русия загуби възможността си да удари Киев, тя със сигурност ще загуби войната. Лукашенко е диктатор. Ако си отиде, не мисля, че дори и един човек в света ще се натъжи от новината. Всеки очаква той да умре. Това е тъжен край за политик – когато знаеш, че всеки чака смъртта ти. Руските войски са там, но са слаби, както знаем. Фактът, че Путин премества ядрени оръжия към Беларус създава невероятна опасност. Смятам, че опасността от ядрена атака срещу Европа е реална. Ако се опита да ни изнудва, да ни сплаши, ще премести ядрените оръжия към района на Калининград. Няма нужда да ги мести към независима държава, като Беларус. Смятам, че единствената причина да остави Беларус като независима държава, без да я анексира, е че ако нанесе удар от Беларус, отмъщението да бъде насочено към Беларус. В момента Беларус е много важна страна. Трябва да внимаваме какво ще се случи там. Твърдя дори, че НАТО трябва да действа превантивно, ако Путин предислоцира ядрени оръжия в Беларус. Смятам, че това е екстремна опасност. Това е ново ниво на ескалация на войната, която следва да очакваме, ако Путин получи разрешение да премести ядрени оръжия там.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад