Ваксините - страхове и надежди. Дискусия в студиото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Когато се заразят толкова много хора, колкото има в глобален мащаб, загасването на пандемичния процес става много по-трудно, каза пулмологът д-р Александър Симидчиев, като даде пример с Испанския грип, който е траел 4 години.

Факторите, които водят до повишаване на заболеваемостта, са факторите на околната среда, самият вирус и неговата инфекциозност и човешкото поведение, обясни той.

Според имунолога проф. Андрей Чорбанов, за да изчезне вирусът, 70 % от населението трябва да се ваксинира и 70 % да го преболедува. Той е на мнение, че при налагане на стриктни, граничещи с недемократични, мерки 70 % от населението може да се ваксинира.

Първата държава, която ще бъде ваксинирана на 90%, е Израел. И март месец ще разберем какво ще се случи. Трябва да се знае, че между 3 и 5 % от хората не реагират на ваксини, каза проф. Чорбанов.

Той е категоричен, че всички, които са прекарали заболяването, изграждат много по-добър имунитет, отколкото ваксинираните. Това, по думите му, е азбучна истина в имунологията.

Д-р Симидчиев поясни, че с ограничителните мерки може да се спре нарастването на пандемичния процес, а с ваксината може да се намали честотата му. Двете мерки не са съвсем идентични. Едната е повече за намаляване на скоростта, а другата е за връщане обратно.