Валентина Маджарова: Буферният период от 6 месеца е необходим, за да може да бъде изпълнен законът

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Вчера Пленумът на ВСС изслуша ръководителите на прокуратури в София, които поискаха да се удължи срокът за закриване на специализираното правосъдие с още 6 месеца след 27 юли. Защо е нужен този период? Това попитахме в "Денят започва" ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова.

Валентина Маджарова призова да се осигури 6-месечен буферен период преди окончателното закриване на звеното. Към момента е предвидено специализираното правосъдие да спре да работи от 28 юли, а магистратите в него да бъдат преназначени.

Ако това се случи обаче спецпрокурорите няма да имат възможност да предадат делата си, а наблюдаващите прокурори, които ги поемат - да се запознаят с тях навреме. Това е и причината Маджарова да поставя въпроса да бъдат осигурени още 6 месеца за прехвърляне на делата.

"Аз съм в обективна невъзможност да изпълня волята на законодателя. Това поставя делата под риск. Тревожи ме, че ще се появи един период на безвремие, през който няма да има компетентен съд и прокурор, които да следят интереса на гражданите и правата на обвиняемите", каза още тя.

Вижте разговора във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад