Васил Начев: Последното, което ще спре ЕС от Русия, е вносът на природен газ

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

През седмицата Съединените щати наложиха пълна забрана на вноса на руски петрол, газ и въглища в страната като продължение на безпрецедентните санкции, с които Западът отговаря на военната инвазия на Русия в Украйна.

В същото време британското правителство реши постепенно да прекрати вноса на руски петрол и петролни продукти в Обединеното кралство до края на тази година.

За момента Европейският съюз само разглежда възможността за ограничаване с 2/3 на зависимостта от руска енергия. Конкретни стъпки обаче не се обсъждат. Какви алтернативни доставки на петрол може да получи България? По темата разговаряхме с енергийния експерт Васил Начев.

Той обясни, че гъвкавостта по отношение на доставките на нефт за Европа, е много по-голяма от тази за газа. Последното, на което ще посегне ЕС, е природният газ.

Алтернативните възможности за доставка на нефт за страната ни са от собствената ни рафинерия с руска управа, но тя може да задоволи потребностите на пазара за следващите 90 дни. "Лукойл Нефтохим" действително работи само с руски нефт, като периодично доставя от Ирак нефт с малко по-добри параметри за баланс", обясни Начев.

Той отбеляза, че 13% от находищата в Ирак са притежание на "Лукойл" и по тази връзка доставката на нефт от едно от находищата оттам не е проблем.

Отпадането на руския нефт би предизвикало известни трудности за "Лукойл", които няма да са непреодолими, защото с подобни на руския нефт параметри са иранският, нефтът от Саудитска Арабия, либийският в по-голямата си част, открои Начев и допълни, че опции за замяна има, но цената ще бъде малко по-висока заради транспортните разходи и заради търсенето от другите страни. Ще бъде нужно време за преразпределение на пазара.

Ако Европа тръгне на тази стъпка, със сигурност ще бъде взето решение за освобождаване на количества от стратегическия резерв на ЕС, САЩ и Саудитска Арабия.

Целия разговор вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад