Владимир Иванов, ДКСБТ: Климатът е най-мощният фактор, който влияе върху цените на храните

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За някои храни цените наистина са най-високи през последните 5 години, но 2015 беше една от най-евтините години, заяви в "Денят започва с Георги Любенов" Владимир Иванов, председател на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Има храни, които са с по-евтини сега, например фасулът - през 2014 е бил около 4 лв., а сега е 3,50.

"На практика не са най-скъпите цени, има вариации, които наблюдаваме, те са абсолютно нормални. Пазарът е стабилен, добре оптимизиран с постоянен превес на предлагането, на практика наблюдаваме най-слабата динамика в пазара на храни", категоричен беше Владимир Иванов.

Според него имаме добре структуриран и балансиран пазар на храни, най-близо до перфектната конкуренция. И подчерта, че спекула няма. За цената на олиото отбеляза намесата на климатичния фактор и лошата реколта.

"Цялото производство на храни е свързано с климата и той е най-мощният фактор, който влияе върху цените на храните", поясни председателят на ДКСБТ. 

Цената на яйцата е една и съща през последните 10 години, което е добра вест за потребителя и не е добра вест за производителя, отбеляза той.

Какво още каза Владимир Иванов вижте във видеото.