Вносът на украински слънчоглед у нас - производители срещу преработватели

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

България ще предложи до края на годината да се удължи забраната за внос на украински слънчоглед у нас. Това стана ясно след среща на земеделския министър Кирил Вътев с производители и преработватели на слънчоглед. Срещата приключи без постигнато споразумение между различните страни в сектора, но отново ще има разговори на 15 септември - след прибиране на реколтата от слънчоглед.

"Ние сме недоволни от решението, което се взе, защото разчитахме забраната да отпадне от 15 септември. Тя не оказа никакъв ефект върху цените на сънчогледа - нашите цени са обвързани с цените на външните пазари и през този период цената на външния пазар падна, което се отрази директно и на цената на вътрешния пацар", каза в студиото на "Денят започва" Яни Янев - председедател Асоциация на преработвателите на слънчоглед.

Забраната е непазарна и безсмислена мярка, но подкрепяме всички форми на подкрепа на земеделските потребители, допълни той.

"Със сигурност има достатъчно слънчоглед в България - в момента по складовете има около 600 хил. тона стара реколта и очакваме нова реколта в размер около 2-2,5 млн. тона. Данните за предишните години показват, че има абсолютно достатъчно слънчоглед за следващата една година", заяви Илия Проданов - председател на УС на Национална асоциация на зърнопроизводителите.

Какво още казаха гостите в студиото вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад