Военната помощ за Украйна - анализ на Ангел Найденов и Велизар Шаламанов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Народното събрание на първо четене реши с впечатляващо мнозинство да изпратим военна помощ на Украйна. Темата коментираха бившите министри на отбраната Ангел Найденов и Велизар Шаламанов. Резултатите от анкетата по темата в "Денят започва" показва, че 74% от гласувалите не одобряват изпращането на военна помощ за Украйна.

"Ние сме представителна демокрация и 70% от народнитъе представители гласуваха за изпращане на военна помощ, но виждаме, че 70% от гражданите, които са участвали в анкетата, за против. Това означава, че народните представители не умеят да провеждат стратегическа комуникация и да убеждават гражданите в това, което е важно за страната и в същото време означава, че руската пропаганда, руските тези, дезинформация са много силни в България и нашите специални служби и СЕМ явно се провалят в задачата си да осигурят надеждна информация, защото 40 страни предоставят помощ на Украйна и явно имат ожбществена подкрепа", отбеляза бившият военен министър Велизар Шаламанов, като подчерта, че имаме много сериозен политически и медиен проблем.

Според Ангел Найденов огромната част от хората отъждествяват въпроса за даване на въоръжение с въпроса за или против войната и е съвсем естествено хората да са против войната.

"Ако бъде преустановена помощта за Украйна с въоръжение и с боеприпаси, това означава да се отвори пътят за победа на руската армия, т.е. да се отвори пътят към капитулацията на Украйна. Ако Украйна спре да воява, това означава Украйна да бъде унищожена като самостоятелна държава. Ако Русия спре военните действия, това означава примирие, отваря пътя към мир и решаване на спорните въпроси", коментира бившият военен министър Ангел Найденов.

И посочи, че проблемът е и морален, и военнотехнически. Абсолютно легитимно е според устава на ООН да се предоставя помощ и чрез оръжие и не прави третата страна част от военните действия или част от войната. Военнотехнически - "защото трябва да бъде решено какво можем да дадем и можем ли да го дадем, без да увеличаваме дефицита на отбранителни способности, който и без това съществува в българските въоръжени сили".

 Ангел Найденов каза, че "България е сред най-големите непреки износители на въоръжение и боеприпаси за Украйна и това е според класациа на западните медии. Разрешенията за износ от началото на годината до сега са за над 2 млрд. евро".

Найденов припомни, че ние участрваме във формата "Рамщайн"заедно с близо 60 държави и международни организации, които оказват подкрепа на Украйна. България е част от решенията, които се вземат и в НАТО, и в ЕС, тя не е неутрална страна.

"Проблемът не е дали да дадем помощ на Украйна или не, а дали това да стане по начина, по който го правят другите страни от свободния свят - от запасите от оборудването на армията, и това ще даде преки позитивни резултати, защото украинската армия има нужда от боеприпасите, има нужда от бронираната техника, включително да се защитят украинските българи, уязвими в Южна Украйна. И когато се взе това решение, България реално повиши рязко шансовете си да получи заместваща техника, да започне моидернизация на българската армия", заяви Велизар Шаламанов.

Вижте целия разговор.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад