Всичко е пари - икономически изчисления с едно наум на Ваня Григорова, Кузман Илиев и Богомил Николов

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Политикът, който успее да реши най-големият проблем на нашата икономика - доставките на газ да ги има и да са на разумна цена, ще е не само политикът на година, но и на следващото десетилетие. Това е най-големият риск на българската икономика, защото сериозна опасност да не го разрешим в обозримо бъдеще, което да доведе индустрията ни и социалната система до колапс. Това каза в студиото на “Денят започва с Георги Любенов” икономическият анализатор Кузман Илиев.

Според икономическия съветник на КТ “Подкрепа” Ваня Григорова добрата новина е, че цената на азерския газ, който ще се доставя през газовата връзка с Гърция, ще се определя по “предишната формула на Газпром”.

“Тоест тази цена би трябвало да е по-ниска, защото договорът е дългосрочен и там ЕК не е диктувала начина, по който се определя цената”, отбеляза тя.

За нея е важно да се намери начин да се допълни “тежкия дефицит, в който изпадаме и икономиката няма как да не пострада, и домакинствата също”.

Богомил Николов от федерация “Активни потребители” подчерта, че Енергийният регулатор взима решенията си на закрити заседания и получаваме цената като готов резултат.

“През годините ние винаги сме били против този непрозрачен начин за взимане на решения. Лошото на това е, че в крайна сметка цените зависят от обществената поносимост и обществени пазарлъци, които се водят. Това не създава по-спокойна среда, а повече напрежение”, отбеляза той.

Какво още коментираха гостите в предаването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад