За Македония преди и за Северна Македония днес, разговор с Филип Димитров

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

За Македония преди и за Северна Македония днес. В студиото е премиерът признал първи независимостта на западната ни съседка преди 30 години - Филип Димитров.


"Беше една сложна ситуация и никак не лесна, но аз признах и поех отговорността да оповестя това решение, защото беше ясно, че Македония ще бъде призната от България, по това бяха правени изявления. Въпросът беше дали веднага и дали безусловно. Войната продължаваше и едно признание беше допълнителен аргумент да се спрат или поне намалят опасностите от нахлуването на югоармията в Македония", коментира Филип Димитров.

България се вписа по този начин в кръга на държавите, които очакват европейска атлантическа интеграция, коментира още Филип Димитров.

"Историята се решава не в политическия диалог, тъжно е когато на исторически дебат се придава политическо звучене",  заяви още Филип Димитров.

Според него разумен подход на решение на отношенията ни с Република Северна Македония е този от 2012-2019 г., във връзка с Договора за добросъседство. Филип Димитров призова да се намери формула, макар и не най-добрата, но такава, която дава възможност да се продължи напред.

Той даде оценка, че е имало 3 правителства в демократичната ни история, които са идвали на власт в кризисни времена - неговото, това на Иван Костов и първото управление на Бойко Борисов.

Прогнозира, че на настоящето правителство ще му е трудно, с оглед на световни процеси, но все пак има върху какво да стъпи и е важно да не разруши постигнатото.

Вижте разговора във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад