Забраниха къпането в целия крайречен район на Дунав

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Въпреки забраните за къпането в река Дунав, всяко лято смелчаци пренебрегват риска от инциденти и редовно влизат във водата. А реката е опасна дори за опитните плувци и всяка година взима жертви. Само преди дни стана инцидент в Силистра с 13-годишно момче. Къпането в целия крайречен район е забранено.

"Дунав е много голяма река, която в нашия участък - т.нар. Долен Дунав, има доста променливо ниво. Например, миналата седмица нивото на реката се увеличи с метър и половина, а в момента пада. Това води до промяна на течението, промяна на обратното течение, реката отнася паднали на брега дървета и част от тях не се виждат, защото плуват под повърхността. Освен това има скали и други проблемни участъци край брега, които се скриват при повишаване на нивото на реката. Така че може да има неприятни инциденти при скачане реката", обясни в Сутрешния блок на БНТ Спасимир Димитров, директор на Дирекция "Обществен ред и сигурност" в Община Русе.

Той припомни "златното правило на Дунав е да не се скача в реката дори от лодка, защото тя тече в земно корито, видимостта в нея е много слаба".

Какво още каза Спасимир Димитров вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад