Зам.-министър Кръстев: Социалната икономика е онази част от бизнеса, осигуряваща подкрепа за уязвимите групи

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

от Симеон Иванов

От 20 до 23 юни в Пловдив ще се проведе форум на субектите на социалната и солидарна икономика. Над 100 социални предприятия, кооперации и неправителствени организации от България и чужбина ще представят продукцията си по време на юбилейното издание на събитието.

Ще участват представители на високи постове в Европейската комисия, президентството, Народното събрание, изпълнителната и местната власт. Събитието се организира от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Министерството на труда и социалната политика. Пред БНТ темата коментира зам.-министърът на труда и социалната политика Иван Кръстев.

"Социалната икономика е един много важен дял от съвременната пазарна икономика в Европа. Това е онази част от бизнеса, която осъществява дейност, осигурява подходящи възможности за заетост предимно на лица от уязвимите групи, но самият бизнес не реализира печалба. Обикновено тази дейност е насочена към реализация на обществено отговорни каузи, свързани с подкрепа на лица в неравностойно положение", каза Кръстев.

Форумът традиционно се организира от Съюза на трудово-производителните кооперации със съдействието на социалното министерство. Изложението цели да представят продуктите и услугите на българските социални предприятия и същевременно с това е мястото, където ежегодно е провеждат дискусии по отношение на проблемите в социалната и солидарната икономика.

"Тази година, след приключване на ограниченията, свързани с пандемията, се възстановява и участието на международни партньори от други държави в този форум, който е най-големият в региона на Югоизточна Европа и един от най-големите в цяла Европа по отношение на социалната и солидарната политика", подчерта зам.-министър Кръстев.

БНТ: Каква е ролята на социалното предприемачество за намаляването на бедността и социалното изключване на хората от уязвимите групи?

Иван Кръстев: Това е една от основните функции на социалната икономика. Това е икономика с кауза -предприятие, което обикновено дава шанс за заетост на хора, които изпитват затруднения да намерят работа на първичния пазар на труда. Основно като категории лица, които са заети, един такъв е трудово-производителната кооперация на хората с увреждания. Също така и за лица, които по друга причина са изключени от пазара на труда - със зависимости, лица без образование и квалификация, които обикновено са неконкурентоспособни и за които социалните предприятия обикновено първи подават ръка.

Вижте повече в интервюто.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад