Зам.-министър Михаил Околийски: Взимат се противоречиви решения за бюджета за здраве

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изключително непоследователно решение е отпадането на мораториум за финансирането на нови болници медицински дейности през следващата година. Това беше съгласувано с основните ни политически партньори, но после не беше гласувано в зала. Това заяви в студиото на “Денят започва” заместник-министърът на здравеопазването доц. Михаил Околийски по повод решението, взето при гласуването на второ четене на бюджета на НЗОК.

“А това е един от начините този рекорден бюджет да се разходва ефективно, а не да се разкриват все нови и нови болници с трикове като други адреси - същата болница само че с друг адрес, за да може да се разпределя този ресурс между все повече и повече играчи.”

Той подчерта, че имаме твърде много болници - над 320, а Австрия, която е сравнима като население, има едва 70. Имаме едва около 50% имаме използваемост на леглата - този ресурс не се харчи ефективно, допълни здравният заместник-министър.

“В този момент вместо всички партньори да се обединят и да вземат адекватни решения този рекорден бюджет за здраве да се харчи така, че да се усети от българските граждани, защото това ни е целта, се стига до някакви дребнотемия и противоречиви решения”, коментира доц. Околийски.

Според него профилактиката е най-важното в здравната система, върху което трябва да се съсредоточат усилията.

"Трябва да говорим не за лечението на крайната фаза, а да има профилактика. Има ресурс за много добър скрининг и диагностика. Важно е да се извърши профилактичен преглед поне веднъж годишно. Само 30% от хората извършват такъв", подчерта той.

Какво още каза заместник-министърът на здравеопазването вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад