Защо ГКПП "Логодаж", който е външна граница на ЕС, тъне в разруха

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Граничният пункт „Логодаж“, който свързва България с Република Северна Македония и е една от външните граници на Европейския съюз, тъне в разруха. Пунктът не е ремонтиран повече от 30 години, откакто е и построен.

ГКПП „Логодаж“ или така нареченият „Станке Лисичково“, е не само един от най-високо изградените граничните пунктове в страната, но и на Балканския полуостров.

Истината е, че този пункт е в състоянието си, в което беше през 80-те години. Когато през него можеха да преминават граждани на България и тогавашна Югославия и беше ограничен трафикът на тежкотоварни автомобили, каза Николай Шушков – областен управител на Благоевград.

Граничният пункт разполага само с по едно трасе за влизане и едно за излизане от страната ни. Те се използват, както от леки, така и от товарни автомобили. Това според преминаващите шофьори е единственият пункт с подобни условия.

За пункта отговаря Агенция „Митници“, която е подписала договор с изпълнител преди повече от година за реконструкцията на съоръжението. Предвидени са около 15 милиона лева от държавния бюджет.

Имаме идеен проект, който е одобрен и работният проект в момента върви за съгласуване по всички инстанции. След разширяването, административната сграда ще се пада по средата, а от двете и страни ще има по три ленти – две за туристически трафик и една за товарни превозни средства, като лентата за товарни превозни средства ще е оборудвана също така с кантар и ще бъде много удобно за шофьорите на камиони, каза Вяра Генова – Пресцентър Агенция „Митници“.

Реконструкцията на граничния пункт „Логодаж“ е планиарана да започне в средата на 2022 г. По време на ремонта, пунктът няма да бъде затворен за преминаване.

Репортер: Али Мисанков