Защо ни е изкуствен интелект – интервю с експерта по дигитална трансформация Санджиб Саху

Предаване: Панорама, 26.04.2024

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Ще вземат ли машините работата на човека? Санджиб Саху често трябва да отговаря на този въпрос. Израснал в скромно семейство в Индия. Сега е изпълнителен вицепрезидент на компания сред лидерите в разпространението на технологии. Считан е за една от най-влиятелните личности в света на бизнеса. Любимата му тема? Изкуственият интелект.


Петър Георгиев: Когато не говорите на бизнесмени, какво наистина мислите за изкуствения интелект?


Санджиб Саху - експерт по дигитална трансформация и предприемач: Това понятие е измислено още през 1956. Първият чатбот на име Елиза е разработен през шейсетте. Някои хора ги е страх, че ще им вземе работата. Ето, все още имаме работа. Изкуственият интелект не може без хората. Хората правят машините по-добри и обратното. Но трябва да действаме заедно.

Петър Георгиев: Казвате, че изкуственият интелект не е нищо ново. Но първата кола е създадена преди повече от сто години. Това е като да твърдите, че днешните коли са същите.


Санджиб Саху: Изкуственият интелект наистина не е нов. Той се развива с времето. Когато се появиха алгоритмите за машинно обучение, те подобриха бизнеса и хората ги усвоиха. Да кажем, че преди няколко години си излязъл на вечеря и е трябвало да се прибираш късно. Може да те е било страх да помахаш на случайно такси и да те вози непознат. А днес просто отваряш приложението на телефона си, натискаш един бутон, качваш се в колата и потегляш.

 
Петър Георгиев: Но и с машините стават инциденти. Калифорния дори забрани една компания за роботизирани таксита. Значи пак се доверяваме на нещо, което прави грешки.


Санджиб Саху: Това е еволюцията, нали? Изкуственият интелект и дигиталната трансформация не са съвършени. Трябва да продължиш да ги развиваш и разбираш. Някои грешки са фатални. Но колите винаги могат да катастрофират. От друга страна технологиите ви позволяват да си поръчвате храна, да гледате филми. Трябва да решите кое е рисковано и кое не е.


Петър Георгиев: Колко важни са данните за изкуствения интелект?


Санджиб Саху: Данните са всичко. Те са двигателят. Изкуственият интелект всъщност е данни. Компаниите не могат да разработват нищо без данни. Те трябва да се изчистват и управляват. Събираш ги, пазиш ги и следваш правилата. В нашата компания използвахме данни от 40 години назад, за да създадем дигиталната си платформа.

 

Някои заобикалят правилата. Разследване на “Ню Йорк Таймс” разкри, че технологични гиганти са използвали противоречиви практики, за да обучават своите чатботове. Защитата на лични данни беше в центъра на конференция на Американската търговска камара в София, в която участва и Саху. Могат ли обаче данните в интернет да се изчерпат? И от какво ще се учат машините после?


Санджиб Саху: Винаги ще има данни. Те няма да свършат. Всичко, което купувате или правите в интернет, се записва. С времето ще изтече годността на някои данни, но те ще бъдат заменени с нови. Никога няма да спрем да събираме данни. 


Петър Георгиев: А мислите ли, че на хората им харесва да им събират данните?


Санджиб Саху: И да, и не. Ние сами определяме достъпа до информацията за себе си. Ако не сменяме паролите си и не приемаме сигурността насериозно, не можем да очакваме същото от компаниите. Някои потребители го правят, други - не. Ако това е наистина важно за вас, не стойте в социалните мрежи, не споделяйте всичко, което купувате или четете. Така излагате живота си на показ. Това е ваш избор. Щом ви е грижа за данните ви, вземете мерки.


Петър Георгиев: Изкуственият интелект за бизнеса ли е добър или за обществото?


Санджиб Саху: Няма ясен отговор. Трябва да го използваме в името на развитието. Преди се занимавах с логистика. Казваха, че шофьорите на камиони ще изчезнат заради автономните превозни средства. Днес се събудих и прочетох, че още наемат такива хора, нали?


Петър Георгиев: Но това не е ли просто защото технологията все още не е готова да ги замени?


Санджиб Саху: Да, технологията днес не е готова. Но утре тези шофьори могат да правят други неща - например да изучават тази технология и да я подобряват. Автоматизацията ще продължи да се развива. Новото винаги носи тревога и неяснота. Но що се отнася до изкуствения интелект, според мен не трябва да ни плаши. Напротив - трябва да го аплодираме.


Петър Георгиев: Как аплодираш нещо, от което те е страх?


Санджиб Саху: Зависи от нагласата ви. Ако искаш да овладееш една нова технология, няма да се боиш. Когато се появи първият смартфон, хората си искаха физическа клавиатура. Но после го усвоиха и мисленето им се промени.


Петър Георгиев: Какво ще правим, ако машините решат всичките ни проблеми?


Санджиб Саху: Винаги ще има нови проблеми. Такъв е животът. Когато бях на десет, мислех единствено за изпитите в училище. Сега имам други главоболия. Решаваш едни въпроси и се появяват следващите. Това е едно безкрайно пътуване. Риск печели, риск губи. Така напредва светът.


Петър Георгиев: Ами ако ви кажа, че дори след всичко това още съм скептичен? Държите ли да промените мнението ми или то няма значение?


Санджиб Саху: Мнението ви има значение. Но ако исках да правя всички щастливи, щях да продавам сладолед. Не казвам, че изкуственият интелект е съвършен. Не казвам дори, че добър. Казвам, че има предимства. Технологиите ни показват изкуството на възможното. А ние хората сме овладели изкуството на постижимото. Целта е да осъществим равновесие между двете. Това равновесие ще ни води напред

Репортаж на Петър Георгиев

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад