Защо се стигна до конфликта между Косово и Сърбия?

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Сложните отношения и напрежението между Косово и Сърбия е темата за разговор в "Денят започва" с Боби Бобев, бивш посланик на България в Албания и Косово. 

"Въпросът не беше дали ще се случи, а кога ще се случи това натягане на напрежението, а кога ще се случи. На 14 февруари в Косово бяха проведени парламентарни избпри, спечелени убедително от Ветвендосия, националистическа формация, лидирана от актуалния министър-председател Албин Курти, който още при предизборната си пропаганда заявяваше, че, взимайки властта, ще въведе пълна реципрочност в отношенията със Сърбия. Така че това се очакваше, както беше известно как ще реагират сърбите", поясни Бобев.

И посочи несъгласието на Брюксел и Вашингтон с тази мярка на Курти. 

По думите на дипломата се е знаело, че той е политик, който ще следва своята линия на поведение и ще създаде неизбежни затруднения в рамките на водения диалог между Прищина и Белград.

Позицията на ЕС, НАТО и САЩ още от началото на конфликта е идентична - да се реализира незабавна деескалация на напрежението и двете страни да се върнат на масата за преговори, за да се решават всички отворени въпроси между тях, включително и този за свободата на движение и регистрационните табели. 

Вижте целия разговор във видеото.