Министър Везиева: Мерките в енергетика създават баланс между крайния потребител и продавача на ток

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Бизнесът и държавата влязоха в дебат за подпомагането във връзка с ограниченията въведени заради COVID пандемията. Туристическият и ресторантьорският бранш за сега отложиха протестите си, но предстои да взимат своите решения. Част от производствата ограничиха дейността си заради високите цени на тока.

“Ситуацията е прекалено сложна. От една страна сме в световна енергийна криза. Ние сме втора страна с ниски цени на тока, след Полша. Независимо от това бизнесът е много притеснен заради рязкото поскъпване на електроенергията”, потвърди в студиото на “Денят започва” служебният министър на икономиката Даниела Везиева.

По думите ѝ мерките на служебното правителство са насочени към промяна на правилата, така че “да се балансира пътят между крайния потребител и продавача на ток”. Една от тях е създаването на т. нар. килирингова къща, допълни тя.

Везиева отбеляза и друга мярка - обезпечаване с 50 лева на мегават за час.

“Съзнаваме, че на енергийно интензитетните фирми - с високо ползване на ток, тези мерки не им изглеждат достатъчно примамливи, защото те по-скоро ще подпомогнат малките и средни фирми, които нямат такъв силен интензитет. Затова сме предвидили дългосрочна мярка, която е свързана с договора 3-6 месеца, а не каквато е практиката в момента - ден напред”, обясни служебният министър.

Няма спад в инвестициите от началото на годината - има 23 новоподписани договора за 1,161 мрд. лева и включват 2 411 работни места, съобщи още тя.

Какви теми още коментира Даниела Везиева вижте във видеото.

Акценти
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад