Заявките за промени в Конституцията в програмната реч на президента - коментар на доц. Наталия Киселова

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

В програмната си реч президента очерта три пункта, около които ще се завърти конституционният дебат - пробив в прокуратурата и системата на съдилищата, да се разшири гражданското участие и да бъдат защитени човешките права - тоест постави човека в рамките на конституционната система, и шанс за общините чрез тяхната финансова децентрализация. Това отбеляза в ефира на специалното издание “Вторият мандат” доц. Наталия Киселова - преподавател по конституционно право в СУ, по повод заявките за промени в Конституцията, които направи държавният глава Румен Радев в своето обръщение към народа и Народното събрание.

Тя предположи, че финансовата децентрализация на общините е идея, около която мнозинството ще се обеди и ще се търси подкрепа в Народното събрание част от Данъка върху общия доход да остава в общините, където е реализиран.

За защитата на човешките права, според нея, ще се търсят възможности за разширяване на достъпа до конституционно правосъдие, без Конституционния съд да бъде затрупан от множество жалби и да не може да се реализира възможността да има коректив над законодателството по отношение на човешките права.

По думите на Киселова контролът върху дейността на прокуратурата през нейните актове и въпросът за отговорността на представителите на обвинението ще бъдат част от бъдещата конституционна ревизия.

Какво още коментира доц. Наталия Киселова вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад