Журналистът Александър Марков с документален филм за годишнината от началото на войната в Украйна

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Репортерът на БНТ Александър Марков бе единственият български журналист в Мариупол в периода 20-25 февруари 2022 г., когато избухна и войната в Украйна. Година по-късно той представя документалния филм "Войната в Украйна: няколко истории по-късно", който проследява няколко човешки съдби, преобърнати от конфликта. Той ще бъде излъчен на 24 февруари от 22:00 часа по БНТ 1.

"Решихме да разкажем няколко човешки истории - как тази война е променила трагично няколко съдби, защото всички следим този превзет град, онзи превзет град, военната стратегия как се променя, но в крайна сметка зад всичко това стоят конкретни хора. Шестимата наши герои - с някои от тях трябваше да се срещнем на 24-и февруари сутринта в самия Мариупол, по разбираеми причини не успяхме, с други се запознахме по-късно."

Те представляват пъзел от хора от съвременна Украйна - сред тях има майка, която е бивш резервист от армията, ветеран от 2014 г., който и в момента се сражава, журналист.

"Съпругът на една от главните ни героини - Евгения - загина на 17 ноември в Бахмут, две седмици след като вижда новородения си син в Полша, тъй като Евгения е емигрант. Никола Тюркиджи, който е ветеранът от 2014 г., обиколи целия фронт от Киев, през Изюм, Лиман, Харков и сега в момента е в Бахмут, с тази разлика, че сега съпругата му и синът му вече са в армията", разказа Александър Марков.

В момента условията в Мариупол и освободените от руска окупация места са трагични, хората са живели със седмици в мазетата си, защото бомбоубежища почти няма. Това са хора под огромен стрес, някои от тях са очаквали идването на руските войски, други - не.

"Във филма могат да се видят и противоречията в украинското общество - не всичко е черно и бяло и не е толкова просто, колкото ни се представя на моменти. Там има страхотни разделения, вътрешни противоречия между самите хора в едно село, има хора, които не си говорят, защото едните са смятани за сътрудници на руските войски, а други са оказвали съпротива до последно".

В момента в украинското общество е включен "режимът на мравката" - всеки намира това, с което е най-полезен. Това прави и друг герой от филма - журналистът Артьом Попов, който в момента е доброволец.

Какво още каза журналистът от БНТ Александър Марков вижте във видеото.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

< Назад