Мартин Захариев: Няма проблем със свободата на словото

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Когато хората комуникират, винаги намират решения. Когато стоят зад завеси и общуват през медиите и използват езика на омразата, на жлъчните приказки, шансът да се постигне съгласие и консенсус е нулев", каза в студиото на „Денят започва в неделя с Георги Любенов” депутатът от „Коалиция за България” Мартин Захариев.

Премиерът стабилизира медийния си образ – и като рейтинг, и като популярност на фона на всичко онова, което се случи юни месец, каза още Захариев.

Той цитира изследване на фондация "Конрад Аденауер“, представено за България от фондация "Медийна демокрация", според което само 14 % от българите вярват в независимата журналистика. Рейтингът на българската независима журналистика може да се каже, че почти е приравнен на рейтинга на парламента, подчерта Захариев.

Според изследването 60 % от българите не вярват в независимостта на медиите, много от тях се въздържат и едва 14 % вярват в свободното медийно отразяване, коментира Захариев.

Според него няма проблем със свободата на словото, има проблем с доверието в журналистиката. "Има съмнения за корпоративни зависимости по отношение на собствеността на медиите, през които се управляват, внушават влияния политически, икономически и др. и те са напълно основателни", допълни той.

Депутатът заяви, че е подготвил всички необходими текстове, свързани с поправки в Закона за радиото и телевизията.