Разговор с Цецка Цачева в „Денят започва в неделя с Георги Любенов“

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

"Народното събрание не изпълни приет собственоръчно Изборен кодекс и текст, който го задължават да избере ръководство на ЦИК – председател, двама заместници и един секретар с едно единствено условие – двама от тях да не са излъчени от една и съща парламентарна група", заяви в студиото на “Денят започва в неделя с Георги Любенов” депутатът от ГЕРБ Цецка Цачева.

За първи път от последните демократични години на прехода най-голямата парламентарна група, спечелила последните парламентарни избори, няма член в ръководството на ЦИК, каза Цачева.

Президентът не може да връчи мандат на ДПС за още един човек в ЦИК, понеже ще е в разрез с Изборния кодекс, отбеляза тя.

Органът, който не спази собствения си Изборен кодекс, е Народното събрание, защото лиши ГЕРБ от представител в ЦИК. Цачева открои и че са сезирани европейските институции по този проблем.

За срещата на кафе вчера между лидерите на ДПС и ГЕРБ Лютви Местан и Бойко Борисов депутатът от ГЕРБ заяви, че тя е добър държавнически знак, който показва, че в България няма етническо напрежение.