Валери Симеонов: Цялата концепция за концесии на плажа е тотално сбъркана

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Кати Пири, евродепутат от Холандия, докладчик за Турция и Източна Европа в Европарламента е писала до Еврокомисията, че има корупция от страна на гранични полицаи спрямо граждани на ЕС и турските гастербайтери, които са принуждавани да купуват винетни стикери за преминаване през България, както и да си дезинфекцират автомобилите при влизане в страната от Турция.

Валери Симеонов: Това са нормални практики и бих казал задължителни изисквания при преминаването на територия в друга държава, така че аз не виждам в самото наличие на такива изисквания някаква корупция.

Предлагат се законови промени, които трябва да решат проблема с преместваемите обекти по курортите. Симеонов обясни, че има текстове в закона, които позволяват поставянето на преместваеми обекти на плажа и има текстове от закона за устройството на територията, които позволяват поставянето на преместваеми обекти в населените места. Според вицепремиера времето на тези преместваеми обекти е отминало.

Валери Симеонов: В момента състоянието на търговията, на предлагането на стоките е такова, че то реално в пъти препокрива търсенето. Необходимостта, лично според мен, е отпаднала отдавна.

По негови думи позицията на целия туристически бранш е, че в националните туристически курорти не трябва да има преместваеми обекти нито на плажовете, нито на територията на самите обекти.

Валери Симеонов: Най-отвратителното е, че всички тези обекти всъщност са едни корупционни сделки с въпросния концесионер или с въпросния собственик на торотоара или алеята където се слагат. Тотална забрана е необходима, защото в момента тези обекти не само, че закриват въобще морето, което е най-голямото богатство на нашите летни курорти. Всъщност Черномоските курорти са курорти, които предлагат две неща - море и плаж. Това е търговската стока, заради която идват чужденците.

Барака с размери 3 на 4 метра се дава срещу определени квоти за целия сезон за 15-20 хиляди лева, обясни Симеонов.

Валери Симеонов: За да продаваш джапанки, ти плащаш на концесионера на плажа 15 000 лева.

Той каза, че това първо се разрешава от закона. Това става с подписа на главния архитект на общината, а съгласуването става с Министерство на туризма.

Валери Симеонов: Крайният резултат е наредени като китайска стена бараки, които скриват морето по цялата крайбрежна ивица.

Според вицепремиера цялата концепция за концесии на плажа е тотално сбъркана. Той обясни, че България получава 8 милиона на година за всички плажове по Черноморието. По негово мнение концесионерите реализират десетократно по-голяма печалба.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад