Жители на Руен искат старото име на селото – Богородично

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Селото е част от "християнската огърлица на Родопите", живеещите в него са ревностни християни, топосите наоколо са свързани с религията, това са част от причините, заради които то заслужава да носи името Богородично, уверени са инициаторите на връщането на предишното име.

Владимир Петров: Самото село има отколешна християнска традиция. Има през 50-те на миналия век открита голяма православна църква от периода на Второто българско царство. Към момента само в рамките на землището на селото има една църква и 10 параклиса.

Хората сами се грижат за параклисите наоколо. Един от тях е "Света Богородица". А легендата разказва, че докато отивал на нивата си по този път, жител на селището видял самата Божия майка. Това знамение определя и името на селото. Само че навремето жителите му са били зависими от фанариотите от близкия Горни Воден, затова му е дадено гръцкото име Паная, което значи Богородица.

Владимир Петров: Като това е променено през 34 година, която със заповед на Министерството на вътрешните работи и народното здраве името от Паная бива променено на Богородично. Така е до 63 година, когато Президиумът на Народното събрание изменя името на Руен.

Това място обаче заслужава да носи име, което го приближава до Бога, твърдят семейство Петрови, които не са кореняци, но са силно привързани към това място. От тях тръгва и инициативата за връщане на името.

Даниела Петрова: По този начин мисля, че селото ще се върне на мястото, което заслужава. А то именно е по-близо до Бог. Защото, ако се огледате наоколо, ще видите, че това всъщност е Раят.
Владимир Петров: След последното преброяване на населението всички хора от селото на българи, християни, тоест възвръщането на оригиналното българско християнско наименование не би създало етническо напрежение, няма да накърни религиозните чувства на никого, а напротив, ще подкрепи националното самочувствие на хората тук, които са си съхранили вярата и самосъзнанието през хилядолетията.
Даниела Петрова: Име, което да му подхожда. Защото смятам, че Руен, колкото и да е изобилстващо това име по семантиката си, Богородично му подхожда повече. От три години вече съм истински жител по лична карта на това село. Въпреки че съм типично градски тип човек, нямам село, нямам баби на село, но се радвам да бъда жител на село Руен, което в бъдеще ще се казва Богородично. Сигурна съм.
Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад