Детската агресия и влиянието на компютърните игри

В предаването ще видите:

В предаването
Части от предаването
Всички броеве


През последната година зачестиха новините за агресия в училище. Общото във всички случи е, че деца посягат на деца и все по-често конфликтът е започнал от социалните мрежи и се пренася в реалността.

В "Денят започва" за това в студиото на "Денят започва" говориха училищният психолог Анет Маринова и геймърът Николай Богданов.

Според Маринова детето трябва да има различни пространства, в които да се развива, да трупа социален опит.

Училището - това е едно време, в което детето формира усещането за себе си и трябва да се ориентира за своето място в света на връстниците, отбеляза тя.

По думите ѝ от особено значение доколко възрастните си дават сметка за надеждите и очакванията, които има детето.

Николай Богданов подчерта, че трябва да се направи ясно разграничение между различните видове съществуващи компютърни игри.

Има в Интернет компютърни игри, които в действителност не са такива. Тези игри, като "Синият кит", са чиста манипулация на детското съзнание, за да нанася вреди върху себе си. Аз заклеймявам това и мисля, че е изключително лош пример и грешно използване на термина "компютърна игра", заяви геймърът.

За него игрите трябва да се използват от децата за социализиране, забавление, за развиване на умения, обучение и т.н. Според Богданов ако има баланс, а родителите знаят какво се случва с детето им по време на компютърната му сесия, опасността се минимализира или напълно липсва.

Хронологията на насилието

27 юни 2016 - в голямото междучасие две момчета от 10 клас се сбиват заради момиче на стълбите пред 23-то училище в София. Техните съученици и една от учителките се опитват да ги разтърват, но без успех. 16-годишен младеж вади сгъваемо ножче и намушква своя съученик. Нападателят бяга, но по-късно е задържан от полицията.

24 февруари 2017
- 11-годишно момче рита в корема 11-годишно момиче в столичното 52-ро училище. По-късно на момичето му прилошава, извикана е линейка и е оказвана първа медицинска помощ. Детето е откарано в "Пирогов", но вече е било късно. Едно семейство е почернено. Ден по-късно психолози започват работа с децата от училището.

10 април 2017 - скандал за момиче завърши със стрелба в училищен двор в Пловдив. Зрелостник простреля с газово оръжие свой връстник. Те не се познавали, но чрез общи приятели и постове в социалните мрежи се скарали. Уговорили си среща, за да изгладят конфликта помежду си, извикали и свои приятели. Кавгата завършва с дуел, който за един от двамата едва не завърши фатално. За щастие пострадалото момче е без опасност за живота и оцелява.

11 май 2017 - броени дни преди края на учебната година в 38-мо столично училище има жесток побой между ученици. Случката се развива в междучасието. Седмокласник, иначе отличник, оставя група свои съученици в коридора на пост да следят, ако се появят учители. Други двама разпорежда да пазят на вратата на класната стая - никой да не излиза и да не вика помощ, и връхлита при нищо неподозиращите петокласници. Търси конкретно момче. Конфликтът им тръгнал от Интернет. Намира го, нахвърля му се, сваля го на земята и започва да го налага с юмруци. За щастие, не се стига до фатална развръзка.

В тези всичките истории има насилник и жертва и се търси вина - лична, обществена, държавна. И докато всички се сочат с пръст кой какво е направил или не, някъде другаде две деца стават насилник и жертва.

Пишете ни
x

Сигнализирайте нередност

и/или

Разрешени формати: (jpg, jpeg, png). Максимален размер на файла (25 MB). Можете да качите максимум 5 файла.

** Тези полета не са задължителни.

captcha Натиснете върху картинката, за да смените генерирания код.
Трябва задължително да въведете кода от картинката
< Назад