182 години от рождението на Васил Левски. За честванията в Карлово

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Оригиналите на документите продължават да се съхраняват в османския архив в Инстанбул, а в музея на Левски вече се намират техните копия, които са преведени на български от османскотурски език. Тези документи бяха открити още през 2018 година от специалист на НМ "Васил Левски" по време на негова научна командировка в държавния архив на Турция. Тогава, благодарение на Виктор Комбов, бе открита уникална фотография на Васил Левски, на гърба на която пише от къде е, на колко години и с какви очи, дори, че когато говори, се вижда зъб на горната му челюст, който стърчи под мустака. Комбов беше категоричен, че с тази снимка Левски е бил издирван от турските власти.

Вече втора година музея работи с доброволци от Карлово и района, които помагат в ежедневната работа на музея и се включват в различни прояви през годината. В днешния празничен ден те отново са тук в експозиционната зала, за да раздават картички с лика на Апостола.

Честванията в родния град на Апостола продължават през целия ден. В 9.00 в храма "Св. Николай" ще бъде отслужена Тържествена света литургия, а след това на площада в града ще бъдат посрещнати участниците в традиционния национален туристически поход "По стъпките на Васил Левски". Честванията ще завършат с тържествен митинг заря, на която ще присъства президента Румен Радев.