Национално учение "Бриз" 2019 в Черно море

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Със своята дължина от 134 метра и водоизместимост над 5 тона, фрегатата “Торонто” е истински гигант. Ако към това добавим и скоростта на плавателния съд, която достига 30 морски възела в час, става ясно, защо именно “Торонто” е избран да бъде флагмански кораб.

Лейтенант Нейтън Дженкингс, Фрегата “Торонто”: Торонто е част от програмата на НАТО за осигуряване и възпиране както в Средиземно, така и в Черно море. Работим за подобряване възможностите за обучение, оперативната съвместимост, изграждането на общи бойни умения, както и установяването на обща отбранителна дипломатична линия в отношенията с други страни в региона. Имаме възможност да противостоим на бойни действия на вода, на подводни и въздушни атаки.

На борда на "Торонто" служат над 220 военни моряци от Канадския флот. На флагманския кораб са и десетки експерти от силите на НАТО. Един от тях е кап. лейтенант Дарин Димитров - щабен офицер по противоподводната борба.

Кап. лейтенант Дарин Димитров, щабен офицер по противоподводната борба при Втора постоянна група кораби на НАТО: Конкретна заплаха от подводници към момента не съществува. Разбира се, стандартни са процедурите, в които се наблюдава постоянно акваторията за подводници, които извършват дейности.Работя директно с противоподводните офицери от самите, кораби като заедно създаваме процедурите по защита на съединението.

Според плана на учението, първият ден от фазата на море, включва няколко сценария - придвижването на корабите зад трал при минна опасност, защита от бързоходно движещи се лодки, както и събирането на всички 26 кораба във формация и бързото им разпръскване по команда. За координацията на тези сложни операции отговаря комодор Жозе Курц.

Комодор Жозе Курц - Втора постоянна група кораби на НАТО: Целта е да подобрим възможностите си да работим едни с други. Ние сме тук в Черно море, за да бъдем с нашите съюзници в техни води. Русия също има излаз на Черно море, така че очакваме присъствието на руски плавателни съдове. Те знаят, че ние сме тук. В морето има териториални и международни води, в които важат определени правила и закони, така че и двете страни оперираме в съгласие с тези закони.

Всеки кораб е снабден с лекарски кабинет, където военнослужещите могат да получат първа помощ от лекар, медицинска сестра и допълнителен медицински персонал. Когато плавателните съдове се включат в постоянната група на НАТО, с нея идва и специално назначен медицински съветник. Сега, тази задача изпълнява лейтенант командир Шловински.

Лйтенант командир Шловински, медицински съветник на Втора постоянна група кораби на НАТО: Когато си далеч от сушата, на повече от 46 часа, тогава трябва да се вземе решение – трябва ли да обърнем курса на кораба, трябва ли да изпратим хеликоптер и тук идва моята роля да се опитам да преценя ситуацията и да дам най-добрия възможен съвет. Където и да отидем винаги следя региона за най-близките болници, техните телефони, разполагат ли с хеликоптери.

В кризисна ситуация медицинският екип на НАТО е длъжен да спазва точен регламент - 10 минути за реакция при наличие на кървене или задушаване, 1 час при спешна нужда от операция, 2 часа за здравен проблем, който не е животозастрашаващ. Всички обаче се надяват, че ако изпълняват възможно най-добре задължения си, няма да се стигне до непредвидени ситуации.