Нощните дежурства на аптеките

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Броят на фармацевтите в Благоевградска област е над 200. Броят на аптеките е около 140 като намаляват постоянно заради пазарната икономика в областта. Според Регионалната фармацевтична колегия не е необходимо аптеките да дават нощни дежурства, тъй като няма реална необходимост от това.

Д–р Константин Качулев, председател на Регионална фармацевтична колегия: Ние сме против регламентираното въвеждане в закона на такива дежурства, при които се предвижда наказание при отказ. Това не е нормално за мен, защото през февруари месец, когато искахме помощ от министъра да подпомогне верификацията за въвеждането в аптеките, той каза, че не едни частни субекти не може държавата да подпомага, защото ще нарушим договора на ЕС. А сега насилствено се вкарва аптеките да направят едни разходи, които те няма как да покрият.

Евгени Антов, фармацевт: Не е рентабилно. Аптеките нямахме достатъчния човешки ресурс, както и финансов ресурс да покрием една такава нощна смяна. Говорил съм с много колеги в областта и в България, които са от по-малки населени места. Всички сме на едно мнение. Нощната смяна е за чест и слава, винаги е била да отговорим на нуждите на населението, да отговорим на тяхното право да имат достъп до здравеопазване, равен, навсякъде. В над 99% от случаите нощната смяна е била на загуба за аптеката.

Вижте още във видеото!