Строги мерки срещу чумата по свинете

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Илиян Костов обясни, че това е заболяване при свинете и не е опасно за хората. Въпреки това то изисква задълбочени мерки, тъй като може да доведе до огромни икономически загуби в индустриалното свиневъдство. От БАБХ правят всичко възможно по силите им, но това заболяване и начинът му на разпространение е такова, че цялото общество трябва да помогне за справянето с него. Центърът за оценка на риска е направил анализ на ситуацията и са излезли с предложение, че за да се намали натиска на вируса, е необходимо в 20 км зона около индустриалните свинекомплекси да се отстранят свинете.

Вихрен Димитров каза, че ако бъде заличен целия сектор, се говори за преки загуби от около 5-600 милиона лева, а от пропуснати ползи - около 2 милиарда. По негово мнение държавата ни се намира в добро финансова състояние в момента и може да се намери един ресурс и хората да бъдат възмездени по пазарна цена. Той обясни, че тази болест я има в Испания от 57-а година и е била ликвидирана чак пред 95-а година и трябва да се подготвим за една "дълга окопна война".

Две от новите огнища на африканска чума са в русенските села Ценово и Пет кладенци, а другите – в района на Враца и Търговище. До момента огнищата на заразата са общо 30 – 15 в лични стопанства и още толкова при дивите свине. В русенско вчера приключи евтаназията на прасетата в стопанствата. Засилен е контролът на всяка преминаваща кола в карантинните зони. Разрешен е достъпът само на представители на компетентните институции, ангажирани с борбата с африканската чума. Както стана ясно вчера, в борбата с разпространението на заразата ще се включат и армията, полицията и жандармерията.

Свилен Иванов, зам.областен управител и председател на междуведомствената епизоотична комисия каза, че през вчерашния ден са били умъртвени 165 животни. Той предупреди, че изнасянето на прасета от карантинните зони носи опасност от ново огнище и нови щети за хиляди левове. Глобата е 500 лева.
Деян Йорданов, свиневъд от Долна Студена: Избиха ми всичко! Децата. На три дена малки прасенца. И не беше толкова хуманно. Повече от 150-160 животни бяха умъртвени. И съм инвестирал в свинарник. Искам да имам легална свинеферма. Държавата ще ми помогне ли? Как да търся компенсация от държавата? Ще ме обещетят ли? Ще ми помогнат ли с нещо? Аз от повече от 20 години се занимавам със свине. Как се възстановява това стопанство? Не знам.

Ваня Игнатова, заместник-кмет на община Ценово обясни, че е трудно и почти невъзможно да срещнат разбиране от собствениците. За днес е предвидена дезинфекция в карантинната зона на всички улици на двете населени места, както и влизащите и излизащите.

Вижте още във видеото!

Акценти