Цветан Цветанов: Ние трябва да надграждаме

Предаване: Панорама, 27.07.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Относно поправките в приватизацията Цветанов обясни, че на първо четене е ставало въпрос за електронната платформа за приватизацията, което да гарантира прозрачност. След налагане на ветото всечко е отишло към председателя на КРИБ, а подобно персонализиране не е било нужно, смята Цветанов. Той беше категоричен, че никой не е имал умисъл да защитава или да създава условия с привилегия за определени представители на бизнеса. Той припомни, че още преди да излезе ветото от ГЕРБ са били готови със законопроект, който е трябвало да отмени спорните текстове.

Цветан Цветанов: Това, което направихме, е да кажем, че ще подкрепим ветото и мотивите на президента и самата воля на народните представители беше такава.

Цветанов изреди част от постиженията на управляващите до момента. В закона за енергетиката вече е въведена пълна либерализация, което дава възможност на всеки, които иска да си промени доставчика на електроенергия, да мине през 50-те активни търговци на енергийната борса. Законът за обществените поръчки дава възможност всички онези, които са саботирали процеса на обществените поръчки с някакви анономни или мними жалби, да не могат да спрат процеса. Създаден е облекчен режим за болните деца да бъде стартирана бърза процедура и да им осигури необходимите медикаменти. Други важни постижения, които отбеляза председателят на ПГ на ГЕРБ, беше ниската безработица ( под 6%), икономическия растеж (3.9%), инвестиции за повишаване на високите производства, които дават повече добавена стойност към общия бюджет, ръст в туризма, както и доброто ни представяне по време на европредседателството.