Вътрешнокоалиционни бури

Предаване: Панорама, 27.07.2018

В предаването
Части от предаването
Всички броеве
Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ: Ако това стане, аз не виждам бъдеще в тази коалиция въобще оттук нататък. Цялата тази акция е координирана между Атака и ГЕРБ.
Волен Сидеров - председател на ПГ на Обединените патриоти и лидер на Атака: Аз държа на извинението от името на всички, защото неговите думи засегнаха и обвиниха не само Атака, но и ГЕРБ. Това, че поставих въпроса дали Симеонов си върши работата, ако не я върши, може някой друг да го смени, това изобщо не клати кабинета.

ГЕРБ парираха обвиненията в лобизъм и дори подкрепиха президентското вето върху спорните законови промени. Паралелно с това обаче патриотите не сключиха примирие. Войната на думи между Сидеров и хората на Симеонов стигна и до физически сблъсък

- Бутнал ли ви г-н Касабов? Какво се случи? – Волен Сидеров, председател на ПГ на "Обединените патриоти: Да, бутна ме. - Каква беше причината? - Волен Сидеров, председател на ПГ на "Обединените патриоти: Защото е изнервен.

Волен Сидеров, председател на ПГ на "Обединените патриоти": Аз ако искам да го бутна, точно за 5 секунди ще бъде в състояние на нокдаун или нокаут.
- Вярно ли е, че сте блъснали г-н Сидеров? Какво се случи? Валентин Касабов -зам.-председател на ПГ на "Обединени патриоти", НФСБ: Няма такова нещо, това са измислици, пак някакви такива сънища.


Сидеров получи бърза и яростна извънкоалиционна защита.


Веселен Марешки - зам.-председател на НС, " Воля ": Така ще се разгърнем пред стаята и няма да допуснем никакви нападатели да влязат и да го тормозят физически. Тук ли е мястото, колеги, някой да си избива комплексите и да показва дали и колко е мъжкар.

Премиерът Борисов събра партньорите, за да изгладят противоречията.

Бойко Борисов - министър-председател: И аз благодаря на всички колеги, че загърбиха своето его. Всички признахме за това, което сме сгрешили или не сме били достатъчно организирани, за да поддържаме нормалния диалог между коалиционните партньори. Коалицията е достатъчно стабилна и осъзната и то не заради властта, постовете или мястото в парламента, а заради това, че всичко останало би означавало голям хаос.

Красимир Каракачанов - вицепремиер и лидер на ВМРО: Искам да успокоя колегите-депутати от БСП, които се притесняваха, че ако се наложи да пада правителството, ще трябва да работят август месец. Да им пожелая приятна почивка, да не се притесняват.

Най-мълчалив във вихъра на скандалите остана Валери Симеонов.


Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ: Мога да кажа само, че съм доволен от развитието на нещата. -

А обединени ли са обединените патриоти?

Валери Симеонов - вицепремиер и лидер на НФСБ
: Ох, добре.Макар и не получил извинение от Симеонов, Сидеров коментира, че няма нищо фатално в споровете им и че това е добре за демокрацията.

Волен Сидеров: Ами ако нямаше такива спречквания, с какво щяха да се хранят медиите? Не е ли по-честно, ако Симеонов каже нещо към мен и аз му отговоря, това да стане обществено достояние, отколкото да се скрием, да излезем след това любезни и усмихнати като в японски театър, да се покланяме, а всъщност вътрешно да се караме? То няма жив човек, който не е емоционален, надявам се не искате 240 роботи.

Дали емоциите ще бъдат поне малко укротени? Или Обединените патриоти ще останат разединени и трудно ще съжителстват зад тази парламентарна врата. Дали партньорите ще се вслушват по-внимателно в гласа на другия при управленските решения. Или вътрешнокоалиционните бури отново ще разклатят спокойствието на властта. Новият сезон на патриотичния сериал предстои през политическата есен.