Ивайло Калфин: Заплатите в България растат, но неравномерно

В предаването
Части от предаването
Всички броеве

Изследването показва, че не е затихнало намерението за емиграция от България. Това коментира Ивайло Калфин, бивш министър на труда и социалната политика и настоящ съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси.

Над 1 млн. българи от общо 4 млн. в трудоспособна възраст обмислят вариант за емиграция.

Според 95% от анкетираните мотивите основно са свързани със заплащането. Най-масово хора със средно образование са склонни да останат в България при заплата между 1000 и 2000 лв. Хората с висше образование искат възнаграждение между 2 и 3 хил. лв., а около 10% искат над 3 хил. лв.

Според Ивайло Калфин тези параметри "не са трудно постижими". "Заплатите в България растат средно, но неравномерно. Тези неравенства оставят една група с много ниски доходи", каза той. Профилът на този, който иска да емигрира, е основно мъж от областен град със средно образование.

"Основната мярка, която търсят работодателите, е вносът на чужденци, но 80% от българите са против тази мярка. Проблемът е, че по-нискоквалифицираният труд не е конкурентен с другите страни", заяви бившият социален министър.

Акценти